Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Pasta kanapkowa z tuńczykiem i jajkiem

Klasyka past kanapkowych to tuńczyk z jajkiem. Duet ten połączono z Nutridrinkiem, dzięki czemu danie jest niezwykle bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Dodatek przypraw i ziół dodatkowo zwiększa atrakcyjność pasty.

pasta kanapkowa z tuńczykiem i jajkiem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • jajo ugotowane na twardo, 2szt.
  • tuńczyk w sosie własnym, 120g
  • Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, ½ szt.
  • posiekany szczypiorek, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny, 40g
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • chleb staropolski, 2 kromki

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połączyć ugotowane na twardo jajko z odsączonym tuńczykiem. Następnie dodać Nutridrink i dokładnie wymieszać.
  2. Całość doprawić posiekanym szczypiorkiem, ziołami, sokiem z cytryny i odrobiną jogurtu. Podawać na chlebie od razu po przygotowaniu.

    W przypadku konieczności zastosowania diety łatwostrawnej, można pominąć szczypiorek (lub zamienić na koperek), a pastę podać na pszennym, jasnym chlebie.
    W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać jogurt naturalny bezlaktozowy.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2449 (kJ)

Wartość energetyczna: 585 (Kkcal)

Białko: 49 (g)

Tłuszcz: 19 (g)

Węglowodany: 57 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających