Pasta kanapkowa z tuńczykiem i jajkiem
Klasyka past kanapkowych to tuńczyk z jajkiem. Duet ten połączono z Nutridrinkiem, dzięki czemu danie jest niezwykle bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Dodatek przypraw i ziół dodatkowo zwiększa atrakcyjność pasty.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- jajo ugotowane na twardo, 2szt.
- tuńczyk w sosie własnym, 120g
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, ½ szt.
- posiekany szczypiorek, 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- jogurt naturalny, 40g
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- chleb staropolski, 2 kromki
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połączyć ugotowane na twardo jajko z odsączonym tuńczykiem. Następnie dodać Nutridrink i dokładnie wymieszać.
-
Całość doprawić posiekanym szczypiorkiem, ziołami, sokiem z cytryny i odrobiną jogurtu. Podawać na chlebie od razu po przygotowaniu.
W przypadku konieczności zastosowania diety łatwostrawnej, można pominąć szczypiorek (lub zamienić na koperek), a pastę podać na pszennym, jasnym chlebie.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać jogurt naturalny bezlaktozowy.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2449 (kJ)
Wartość energetyczna: 585 (Kkcal)
Białko: 49 (g)
Tłuszcz: 19 (g)
Węglowodany: 57 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: śniadanie