Penne w sosie a’la śmietanowym z wędzonym tofu
Inspiracją dla tego dania była tradycyjna włoska carbonara. Zamiast śmietany wykorzystano Nutridrinka o smaku neutralnym, aby podbić wartość odżywczą potrawy i zachować lekko śmietankowy posmak. Dodatek odrobiny kaparów i parmezanu zwiększa atrakcyjność dania.
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- masło, 30g
- mąka pszenna/orkiszowa, 20g
- kapary, kilka szt.
- mleko, 200g
- sos sojowy, 1 łyżeczka
- majeranek, 1 łyżeczka
- pieprz do smaku
- tofu wędzone, 80g
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 2/3 szt.
- ugotowany makaron penne, 120g
- natka pietruszki do dekoracji
- ew. parmezan, 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę (należy dokładnie mieszać, aby nie przypalić zasmażki, która ma pozostać jasna), kapary, sos sojowy oraz połowę mleka. Całość dokładnie wymieszać, aby zgęstniała.
- Zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dodać resztę mleka, Nutridrinka i majeranek. Dokładnie wymieszać, aby sos nabrał rzadszej konsystencji.
-
Następnie pokroić tofu w małą kostkę i dokładnie wymieszać z sosem.
Podawać wymieszane z ugotowanym makaronem i odrobiną natki pietruszki. Danie można posypać parmezanem.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mleko bezlaktozowe/roślinne.
W przypadku konieczności zastosowania diety z ograniczeniem tłuszczu można zmniejszyć ilość masła (lub przygotować sos a’la beszamel, bez masła).
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1926 (kJ)
Wartość energetyczna: 460 (Kkcal)
Białko: 19 (g)
Tłuszcz: 25 (g)
Węglowodany: 42 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad