Potrawka z kurczaka w sosie musztardowym
Potrawka z kurczaka to ulubiona potrawa wielu osób. Aby danie nabrało nieco wyraźniejszego charakteru, dodano do niego odrobinę musztardy, która zdecydowanie podbija smak. Natomiast dzięki odrobinie kurkumy, sos zyskuje nie tylko na walorach smakowych, ale także na wyglądzie.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- Sos:
- woda, 100ml
- kostka rosołowa ekologiczna (ew. esencjonalny bulion z warzyw), ½ szt.
- jogurt naturalny, 200g
- sok z cytryny, 1 łyżka
- musztarda, 1 łyżeczka
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, ½ szt.
- kurkuma, 2 szczypty
- Mięso:
- kurczak, 300g
- olej rzepakowy, 30g
- marchewka, 50g
- korzeń pietruszki, 30g
- seler korzeń, 70g
- sól, pieprz do smaku
- ugotowana kasza jęczmienne drobna lub biały ryż, 100g
- ew. natka pietruszki lub szczypiorek do ozdoby
Sposób przygotowania:
-
W wodzie ugotować kostkę (lub mocno zredukować bulion warzywny).
Następnie dodać jogurt i doprawić sokiem z cytryny i musztardą. Całość wymieszać i dodać Nutridrinka. Dobrze wymieszać tak, aby uzyskać gładki, lekki sos. Doprawić kurkumą. -
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i włożyć na rozgrzaną wcześniej patelnię z olejem. Lekko przysmażyć, a następnie dodać nieco wody i przykryć patelnię, aby mięso się dusiło.
W tym czasie przygotować warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki i selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do mięsa i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Dusić całość do miękkości. Pod koniec duszenia odkryć garnek i odparować wodę. -
Kurczaka podawać z kaszą lub ryżem z sosem musztardowym od razu po przygotowaniu. Doprawić zieleniną.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać jogurt bezlaktozowy.
Danie można także przygotować bez użycia tłuszczu – w takim wypadku mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2131 (kJ)
Wartość energetyczna: 509 (Kkcal)
Białko: 42 (g)
Tłuszcz: 23 (g)
Węglowodany: 35 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad