Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Proteinowa szarlotka

Zapotrzebowanie na proteiny zazwyczaj znacząco wzrasta u osób z chorobami nowotworowymi. To właśnie od odpowiedniej porcji białka w codziennej diecie w dużej mierze zależy stan odżywienia chorego, który może mieć wpływ na decyzje o leczeniu lub na jego powodzenie. Na naszej stronie proponujemy dania, które mają walory smakowe, estetyczne, zapachowe, a jednocześnie zawierają jak najwięcej białka. Dzisiejszym pomysłem na odżywcze święta jest proteinowa szarlotka!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

40 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

40 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • mąka orkiszowa biała (300 g – ok. 2,5 szklanki)
  • masło (150 g – ¾ kostki)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml)
  • jogurt naturalny (2 łyżki – 40 g)
  • szczypta soli
  • jabłka (1 kg – ok. 5 szt.)
  • sok z cytryny do skropienia jabłek, aby nie ściemniały
  • przyprawa korzenna do smaku
  • rodzynki (4 łyżki – 60 g)

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na chwilę, aby napęczniały.

  2. Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein 125 ml, jogurt, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
  3. W międzyczasie do dużego garnka dodać obrane i pozbawione gniazd nasiennych, skropione sokiem z cytryny oraz pokrojone w kostkę jabłka. Prażyć je z dodatkiem niedużej ilości wody do czasu aż staną się prawie jednolita masą. Doprawić przyprawą korzenną, dodać rodzynki.
  4. Formę do tarty (o średnicy około 24 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić i lekko rozwałkować. Wyłożyć formę tak, aby powstały ścianki o wysokości max. 2 cm. Na ciasto wlać uprażone jabłka zmieszana z rodzynkami. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 40 min. Podawać na ciepło lub zimno.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2794,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 667,3 (Kkcal)

Białko: 10,8 (g)

Tłuszcz: 35,6 (g)

Węglowodany: 83,0 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, święta, Wielkanoc

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających