Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

zamknij menu

Proteinowa szarlotka

Zapotrzebowanie na proteiny zazwyczaj znacząco wzrasta u osób z chorobami nowotworowymi. To właśnie od odpowiedniej porcji białka w codziennej diecie w dużej mierze zależy stan odżywienia chorego, który może mieć wpływ na decyzje o leczeniu lub na jego powodzenie. Na naszej stronie proponujemy dania, które mają walory smakowe, estetyczne, zapachowe, a jednocześnie zawierają jak najwięcej białka. Dzisiejszym pomysłem na odżywcze święta jest proteinowa szarlotka!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

40 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

40 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

1 h 20 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • mąka orkiszowa biała (300 g – ok. 2,5 szklanki)
  • masło (150 g – ¾ kostki)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml)
  • jogurt naturalny (2 łyżki – 40 g)
  • szczypta soli
  • jabłka (1 kg – ok. 5 szt.)
  • sok z cytryny do skropienia jabłek, aby nie ściemniały
  • przyprawa korzenna do smaku
  • rodzynki (4 łyżki – 60 g)

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na chwilę, aby napęczniały.

  2. Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein 125 ml, jogurt, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
  3. W międzyczasie do dużego garnka dodać obrane i pozbawione gniazd nasiennych, skropione sokiem z cytryny oraz pokrojone w kostkę jabłka. Prażyć je z dodatkiem niedużej ilości wody do czasu aż staną się prawie jednolita masą. Doprawić przyprawą korzenną, dodać rodzynki.
  4. Formę do tarty (o średnicy około 24 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić i lekko rozwałkować. Wyłożyć formę tak, aby powstały ścianki o wysokości max. 2 cm. Na ciasto wlać uprażone jabłka zmieszana z rodzynkami. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 40 min. Podawać na ciepło lub zimno.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2794,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 667,3 (Kkcal)

Białko: 10,8 (g)

Tłuszcz: 35,6 (g)

Węglowodany: 83,0 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, święta, Wielkanoc

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.