Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym

Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym to propozycja obiadu dla osób na diecie niskotłuszczowej, a także pacjentów zmagających się z chorobami neurologicznymi. Dodatkowej wartości odżywczej temu daniu dodaje Nutridrink – preparat żywienia medycznego, który dostarcza dawkę energii oraz niezbędnych makro- i mikroskładników.

Autor:

Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

35 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

50 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • mięso mielone z indyka (200 g – pół opakowania),
  • oliwa (10 g – 1 łyżka),
  • przyprawy do mięsa: sól i czarny pieprz, kozieradka,
  • kasza jaglana (80 g suchej – pół szklanki),
  • natka pietruszki (10 g – 1 łyżka),
  • cebula, (½ szt. – ok. 100 g),
  • siemię lniane (1 łyżeczka – 5 g),
  • brokuł (100 g).
  • wiśnie bez pestek (180 g),
  • kora cynamonu (1 szt.),
  • anyż mielony (½ łyżeczki),
  • suszony imbir (1/3 łyżeczki),
  • woda (100 ml),
  • sól, pieprz czarny,
  • Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (½ butelki – 100 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
  2. Siemię lniane zalać 3 łyżkami gorącej wody. Odczekać 3 minuty, aż wytworzy się galaretowata konsystencja. Następnie dodać siemię do farszu na kotlety.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować pulpety przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  4. Razem z klopsami ugotować różyczki brokuła.
  5. Wiśnie wraz z wodą, cynamonem i pozostałymi przyprawami ugotować. Gotować przez 15 minut tak, aby sos się zredukował.
  6. Następnie wyjąć korę cynamonu, dolać Nutridrink Juice Style i zmiksować na gładki sos.
  7. Już nie gotować. Sosem polać ugotowane klopsiki. Podawać z brokułem.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1829,2 (kJ)

Wartość energetyczna: 436,9 (Kkcal)

Białko: 26,9 (g)

Tłuszcz: 11,5 (g)

Węglowodany: 60,0 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.