Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym

Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym to propozycja obiadu dla osób na diecie niskotłuszczowej, a także pacjentów zmagających się z chorobami neurologicznymi. Dodatkowej wartości odżywczej temu daniu dodaje Nutridrink – preparat żywienia medycznego, który dostarcza dawkę energii oraz niezbędnych makro- i mikroskładników.

Autor:

Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

35 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

50 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • mięso mielone z indyka (200 g – pół opakowania),
  • oliwa (10 g – 1 łyżka),
  • przyprawy do mięsa: sól i czarny pieprz, kozieradka,
  • kasza jaglana (80 g suchej – pół szklanki),
  • natka pietruszki (10 g – 1 łyżka),
  • cebula, (½ szt. – ok. 100 g),
  • siemię lniane (1 łyżeczka – 5 g),
  • brokuł (100 g).
  • wiśnie bez pestek (180 g),
  • kora cynamonu (1 szt.),
  • anyż mielony (½ łyżeczki),
  • suszony imbir (1/3 łyżeczki),
  • woda (100 ml),
  • sól, pieprz czarny,
  • Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (½ butelki – 100 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
  2. Siemię lniane zalać 3 łyżkami gorącej wody. Odczekać 3 minuty, aż wytworzy się galaretowata konsystencja. Następnie dodać siemię do farszu na kotlety.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować pulpety przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  4. Razem z klopsami ugotować różyczki brokuła.
  5. Wiśnie wraz z wodą, cynamonem i pozostałymi przyprawami ugotować. Gotować przez 15 minut tak, aby sos się zredukował.
  6. Następnie wyjąć korę cynamonu, dolać Nutridrink Juice Style i zmiksować na gładki sos.
  7. Już nie gotować. Sosem polać ugotowane klopsiki. Podawać z brokułem.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1829,2 (kJ)

Wartość energetyczna: 436,9 (Kkcal)

Białko: 26,9 (g)

Tłuszcz: 11,5 (g)

Węglowodany: 60,0 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.4 na 5 oceniających