Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety bardzo często są elementem diety łatwostrawnej. Podane z delikatnie doprawionym sosem koperkowym nabierają dodatkowego smaku, a jednocześnie przywołują wspomnienia kuchni domowej. Można je podawać z ziemniakami lub białym ryżem.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- Pulpety:
- mięso z indyka mielone, 400g
- bułka, 1 kromka
- mleko, 4 łyżki
- jajo, 1szt.
- mąka ziemniaczana, na czubek noża
- natka pietruszki, 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy, odrobina do posmarowania pulpetów
- mąka pszenna, odrobina do obtoczenia pulpetów
- Sos:
- masło, 60g
- mąka pszenna/orkiszowa, 1 łyżka 30g
- sól, czarny pieprz
- sok z cytryny, kilka kropli
- sos sojowy, ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki
- mleko, 30ml + 70ml (pod koniec)
- Nutridrink 125ml neutralny, ½ szt.
- posiekany koperek, 3 łyżki
- ugotowane ziemniaki, 2szt.
Sposób przygotowania:
-
Bułkę namoczyć w mleku. Następnie dodać mięso, jajo, natkę pietruszki i przyprawy. Dobrze wymieszać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i uformować pulpety.
Każdy posmarować olejem i obtoczyć w mące. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym do pieczenia. Piec przez około 30-40 min. tak, aby były upieczone w środku, a nie przesuszone na wierzchu. - W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę (należy dokładnie mieszać, aby nie przypalić zasmażki, która ma pozostać jasna), gałkę muszkatołową, sól, pieprz, sok z cytryny, sos sojowym oraz odrobinę mleka (30ml). Całość dokładnie wymieszać, aby zgęstniała.
-
Zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dodać resztę mleka, Nutridrinka i posiekany koper. Dokładnie wymieszać, aby sos nabrał rzadszej konsystencji. Podawać z klopsami z ugotowanymi ziemniakami.
Sos z czasem będzie gęstniał.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mleko bezlaktozowe/roślinne.
W przypadku konieczności zastosowania diety z ograniczeniem tłuszczu można zmniejszyć ilość masła (lub przygotować sos a’la beszamel, bez masła).
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3515 (kJ)
Wartość energetyczna: 840 (Kkcal)
Białko: 49 (g)
Tłuszcz: 45 (g)
Węglowodany: 61 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad