Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety bardzo często są elementem diety łatwostrawnej. Podane z delikatnie doprawionym sosem koperkowym nabierają dodatkowego smaku, a jednocześnie przywołują wspomnienia kuchni domowej. Można je podawać z ziemniakami lub białym ryżem.

Autor:

pulpety w sosie koperkowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

40 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • Pulpety:
  • mięso z indyka mielone, 400g
  • bułka, 1 kromka
  • mleko, 4 łyżki
  • jajo, 1szt.
  • mąka ziemniaczana, na czubek noża
  • natka pietruszki, 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy, odrobina do posmarowania pulpetów
  • mąka pszenna, odrobina do obtoczenia pulpetów
  • Sos:
  • masło, 60g
  • mąka pszenna/orkiszowa, 1 łyżka 30g
  • sól, czarny pieprz
  • sok z cytryny, kilka kropli
  • sos sojowy, ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki
  • mleko, 30ml + 70ml (pod koniec)
  • Nutridrink 125ml neutralny, ½ szt.
  • posiekany koperek, 3 łyżki
  • ugotowane ziemniaki, 2szt.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku. Następnie dodać mięso, jajo, natkę pietruszki i przyprawy. Dobrze wymieszać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i uformować pulpety.
    Każdy posmarować olejem i obtoczyć w mące. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym do pieczenia. Piec przez około 30-40 min. tak, aby były upieczone w środku, a nie przesuszone na wierzchu.
  2. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę (należy dokładnie mieszać, aby nie przypalić zasmażki, która ma pozostać jasna), gałkę muszkatołową, sól, pieprz, sok z cytryny, sos sojowym oraz odrobinę mleka (30ml). Całość dokładnie wymieszać, aby zgęstniała.
  3. Zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dodać resztę mleka, Nutridrinka i posiekany koper. Dokładnie wymieszać, aby sos nabrał rzadszej konsystencji. Podawać z klopsami z ugotowanymi ziemniakami.
    Sos z czasem będzie gęstniał.

    W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mleko bezlaktozowe/roślinne.
    W przypadku konieczności zastosowania diety z ograniczeniem tłuszczu można zmniejszyć ilość masła (lub przygotować sos a’la beszamel, bez masła).

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3515 (kJ)

Wartość energetyczna: 840 (Kkcal)

Białko: 49 (g)

Tłuszcz: 45 (g)

Węglowodany: 61 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających