Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Tarta z kremem z suszonych owoców

Po raz kolejny udowadniamy, że dieta w onkologii może być smaczna i jednocześnie służyć zdrowiu pacjenta. Przedstawiamy deser idealny do jesiennej herbaty z cytryną i imbirem. Wypróbuj przepis na tatrę z kremem z suszonych owoców!

czas przygotowania

Czas przygotowania:

40 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mąka gryczana (75 g)
  • masło (40 g – 4 łyżki)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (62,5 ml – pół butelki)
  • sól (szczypta)
  • suszone śliwki bez pestek (45 g – ok. 8 szt.)
  • rodzynki (15 g – 1 łyżka)
  • wiórki kokosowe (15 g – 2 łyżki)
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (62,5 ml – pół butelki)

Sposób przygotowania:

  1. Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką.


  2. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
  3. Śliwki, rodzynki i wiórki zalać Nutridrink Protein i odstawić na 30 min., aby owoce zmiękły. Następnie zmiksować na gładki krem.
  4. Foremkę do tarty (o średnicy około 15 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko rozwałkować. Wyłożyć foremkę tak, aby powstały ścianki o wysokości max 2 cm.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180oC) na około 20 min. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i nałożyć krem.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 4646,7 (kJ)

Wartość energetyczna: 1109,9 (Kkcal)

Białko: 29,8 (g)

Tłuszcz: 56,9 (g)

Węglowodany: 129,5 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających