Tiramisu
Tiramisu to włoski deser, który tradycyjnie podaje się mocno schłodzony do kawy espresso. Nasza propozycja znacząco różni się od tradycyjnego tiramisu. Przepis ten stworzyliśmy z myślą o osobach, które zmagają się z trudnościami z przełykaniem pokarmów.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas całkowity:
1 h 15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- zimna kawa (200 ml),
- kawałek biszkoptu lub gotowe biszkoptowe paluszki (ok. 6 szt.),
- ser mascarpone (20 g – 1 łyżka),
- ubita śmietana kremówka (200 ml),
- czekolada do picia w proszku (2 łyżeczki – 10 g),
- ciemny rum (2 łyżki – 20 ml) – opcjonalnie,
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Wlać 200 ml kawy i 1 łyżkę rumu do garnka.
- Wymieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
- Do garnka włożyć kawałek ciasta lub biszkopty by nasączyły się kawą z rumem.
- Ubijać śmietanę, resztę rumu, czekoladę i mascarpone aż do uzyskania kremu.
- Rozłożyć połowę ciasta lub biszkoptów na talerzu.
- Przykryć połową kremu.
- Położyć kolejną warstwę ciasta/biszkoptów.
- Udekorować resztą kremu i posypać czekoladą.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2719.6 (kJ)
Wartość energetyczna: 650 (Kkcal)
Białko: 4,9 (g)
Tłuszcz: 58,3 (g)
Węglowodany: 26,4 (g)
Rodzaje diet: dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: deser