Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Tiramisu

Tiramisu to włoski deser, który tradycyjnie podaje się mocno schłodzony do kawy espresso. Nasza propozycja znacząco różni się od tradycyjnego tiramisu. Przepis ten stworzyliśmy z myślą o osobach, które zmagają się z trudnościami z przełykaniem pokarmów.

Autor:

Tiramisu dysfagia

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • zimna kawa (200 ml),
  • kawałek biszkoptu lub gotowe biszkoptowe paluszki (ok. 6 szt.),
  • ser mascarpone (20 g – 1 łyżka),
  • ubita śmietana kremówka (200 ml),
  • czekolada do picia w proszku (2 łyżeczki – 10 g),
  • ciemny rum (2 łyżki – 20 ml) – opcjonalnie,
  • Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Wlać 200 ml kawy i 1 łyżkę rumu do garnka.
  2. Wymieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
  3. Do garnka włożyć kawałek ciasta lub biszkopty by nasączyły się kawą z rumem.
  4. Ubijać śmietanę, resztę rumu, czekoladę i mascarpone aż do uzyskania kremu.
  5. Rozłożyć połowę ciasta lub biszkoptów na talerzu.
  6. Przykryć połową kremu.
  7. Położyć kolejną warstwę ciasta/biszkoptów.
  8. Udekorować resztą kremu i posypać czekoladą.
  9. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2719.6 (kJ)

Wartość energetyczna: 650 (Kkcal)

Białko: 4,9 (g)

Tłuszcz: 58,3 (g)

Węglowodany: 26,4 (g)

Rodzaje diet: dieta wysokotłuszczowa

Kategoria przepisu: deser

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających