Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Wiosenny chłodnik z ogórkiem

Dania podawane na zimno są szczególnie cenną propozycją dla osób mających problemy z apetytem. Dlatego też prezentujemy chłodnik, które de facto można przygotować o dowolnej porze roku. Warto również spróbować połączenia Nutridrinka z kefirem. Z jednej strony, danie jest orzeźwiające, a z drugiej strony – o wyższej wartości odżywczej.

chłodnik z ogórkiem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • kefir, 140ml
  • Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1szt.
  • ogórek świeży, 200g
  • posiekany szczypiorek (ew. posiekany koper), 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie ścisnąć mocno i odsączyć sok.
  2. Do większej miski wlać kefir, Nutridrink oraz ogórka i posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku. Podawać lekko schłodzone od razu po przygotowaniu.

    W razie nietolerancji laktozy, do chłodnika można wykorzystać kefir bezlaktozowy.

    W przypadku nietolerancji ogórka świeżego, przepis pominąć lub zastosować inne lubiane warzywo np. pomidora bez skórki lub buraka/botwinę ugotowane na parze.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 848 (kJ)

Wartość energetyczna: 203 (Kkcal)

Białko: 10 (g)

Tłuszcz: 7 (g)

Węglowodany: 25 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających