Wiosenny twarożek na tostach
Wiosenne twarożki cieszą się uznaniem nie tylko w okresie wiosny, ale przez cały rok. Dlatego też zaproponowano twarożek, który nie tylko dostarcza sporą ilość energii i białka, ale też świeżość pochodzącą z produktów dostępnych cały rok. Całość podana na chrupiącym toście.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- biały ser chudy, 150g
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, ½ szt.
- posiekana natka pietruszki, 2 łyżki
- ogórek kiszony bez skórki starty na tarce, 200g, 2 szt.
- odrobinę soli i pieprzu do smaku
- tost pszenny, 2 kromki
Sposób przygotowania:
- Ser włożyć do miseczki i zgnieść widelcem. Następnie dodać Nutridrinka i dokładnie połączyć.
- Starty na tarce ogórek odsączyć z soku (można ścisnąć mocno dłonią) i dodać do twarożku.
-
Następnie dodać natkę i przyprawy i podać na chrupiącym toście.
W przypadku nietolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać ser biały bezlaktozowy.
W przypadku, gdy pacjent dobrze nie toleruje ogórka kiszonego można zamienić na inne lubiane warzywo np. pomidora bez skórki.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2014 (kJ)
Wartość energetyczna: 481 (Kkcal)
Białko: 42 (g)
Tłuszcz: 9 (g)
Węglowodany: 58 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: śniadanie