Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Wiosenny twarożek na tostach

Wiosenne twarożki cieszą się uznaniem nie tylko w okresie wiosny, ale przez cały rok. Dlatego też zaproponowano twarożek, który nie tylko dostarcza sporą ilość energii i białka, ale też świeżość pochodzącą z produktów dostępnych cały rok. Całość podana na chrupiącym toście.

Autor:

wiosenny twarożek

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • biały ser chudy, 150g
  • Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, ½ szt.
  • posiekana natka pietruszki, 2 łyżki
  • ogórek kiszony bez skórki starty na tarce, 200g, 2 szt.
  • odrobinę soli i pieprzu do smaku
  • tost pszenny, 2 kromki

Sposób przygotowania:

  1. Ser włożyć do miseczki i zgnieść widelcem. Następnie dodać Nutridrinka i dokładnie połączyć.
  2. Starty na tarce ogórek odsączyć z soku (można ścisnąć mocno dłonią) i dodać do twarożku.
  3. Następnie dodać natkę i przyprawy i podać na chrupiącym toście.

    W przypadku nietolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać ser biały bezlaktozowy.
    W przypadku, gdy pacjent dobrze nie toleruje ogórka kiszonego można zamienić na inne lubiane warzywo np. pomidora bez skórki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2014 (kJ)

Wartość energetyczna: 481 (Kkcal)

Białko: 42 (g)

Tłuszcz: 9 (g)

Węglowodany: 58 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających