Zielone lody owocowo-warzywne
W tropikalnych temperaturach najważniejsze jest utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia, najlepiej poprzez częste picie niewielkich ilości wody. Skutecznym rozwiązaniem jest posiadanie przy sobie butelki wody. To czas kiedy najczęściej sięgamy również po lody. Niestety skład typowych sklepowych lodów pozostawia wiele do życzenia pod kątem zdrowotnym. Jeśli więc możemy wybierajmy lody lokalnej produkcji, prawdziwe owocowe sorbety bez sztucznych dodatków, za to z prawdziwymi owocami. A idealnie będzie, kiedy spróbujemy zrobić je sami. Wypróbuj nasz przepis na zielone lody owocowo-warzywne!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
3 h 30 minut
Czas całkowity:
3 h 45 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- mrożony banan (2 szt. – ok. 300 g)
- świeży szpinak (garść – ok. 25 g)
- natka pietruszki (garść liści bez łodyżek – ok. 30 g)
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (1 butelka – 125 ml)
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć i osuszyć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i liście poodrywać z łodyżek.
-
Wszystkie składniki zmiksować blenderem o dużej mocy.
- Od razu przełożyć do zamrażalnika na min. 3-4 godziny.
- Co pół godziny przemieszać lody łyżką, aby się napowietrzyły. Następnie, gdy zrobią się gęste przełożyć do szklanej salaterki.
- Po rozpuszczeniu nie zamrażać powtórnie.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1206,8 (kJ)
Wartość energetyczna: 288,3 (Kkcal)
Białko: 11,1 (g)
Tłuszcz: 6,4 (g)
Węglowodany: 49,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser