Zupa dyniowa z klopsami
Zupa dyniowa to klasyka dań jesiennych. Jednak dynia dostępna jest przez cały rok, dlatego warto dania na jej bazie przygotowywać częściej. Szczególnie, że dynia jest bardzo dobrym źródłem prowitaminy A. Aby zupa była pełnowartościowa, zaproponowano dodanie do niej klopsów i zabielenie jej Nutridrinkiem. Dzięki temu danie zyskuje dodatkową porcję białka, energii witamin i składników mineralnych.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
(liczba porcji: 3)- Zupa:
- dynia, 400g
- masło, 25g
- seler korzeń, 100g
- woda, 500ml
- skórka z ekocytryny, 1 łyżeczka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1 ½ szt.
- Klopsy:
- mięso z indyka mielone, 400g
- bułka, 1 kromka
- mleko, 4 łyżki
- jajo, 1szt.
- mąka ziemniaczana, na czubek noża
- natka pietruszki, 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy, odrobina do posmarowania klopsów
- mąka pszenna, odrobina do obtoczenia klopsów
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuścić masło. Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie do gorącego masła dodać seler i lekko zarumienić.
- W międzyczasie przygotować dynię: umyć, obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zarumienionego selera i dobrze wymieszać. Następnie dodać wodę i gotować do miękkości dyni.
-
Po tym czasie całość zmiksować, doprawić sparzoną skórką z cytryny, gałką i odrobiną soli i pieprzu. Dobrze wymieszać i zdjąć z kuchenki do przestudzenia.
W kolejnym kroku zabielić Nutridrinkiem. - Bułkę namoczyć w mleku. Następnie dodać mięso, jajo, natkę pietruszki i przyprawy. Dobrze wymieszać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i uformować klopsy. Każdy posmarować olejem i obtoczyć w mące. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym do pieczenia. Piec przez około 30-40 min. tak, aby były upieczone w środku, a nie przesuszone na wierzchu.
-
Zupę wlać do miski, a następnie dodać do niej klopsy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Danie można także przygotować bez użycia tłuszczu – w takim wypadku warzywa gotujemy od razu w wodzie. Klopsy natomiast można ugotować w samej zupie pomijając tym samym obtaczanie ich w mące i oleju.
W razie nietolerancji laktozy, do klopsów można wykorzystać mleko bezlaktozowe.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2230 (kJ)
Wartość energetyczna: 533 (Kkcal)
Białko: 35 (g)
Tłuszcz: 24 (g)
Węglowodany: 47 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad