Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to propozycja, która świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia. Z powodzeniem można ją jednak przygotować również w inne dni. Nasz przepis został przygotowany z myślą o osobach zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów. Wypróbuj zupę grzybową u osób z dysfagią!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
1 h 45 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- pieczarki (250 g),
- suszone grzyby leśne (5 szt.),
- cebula (1 szt. – ok. 100 g),
- suszony rozmaryn wedle uznania,
- masło (2 łyżki – 20 g),
- śmietana kremówka (1/3 szklanki – 75 ml),
- bulion (1 szklanka – 240 ml),
- sól i pieprz do smaku,
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby namoczyć w ½ szklanki wody. Odstawić na godzinę.
- Na patelni rozpuścić masło, zeszklić poszatkowaną cebulę.
- Dodać pokrojone świeże grzyby, przesmażyć, doprawić rozmarynem.
- Do grzybów wlać bulion i gotować 15 minut.
- Dolać śmietankę, doprawić do smaku.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Zmieszać z miarką Nutilis Clear.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2002,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 478,5 (Kkcal)
Białko: 15,7 (g)
Tłuszcz: 40.0 (g)
Węglowodany: 19,6 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad