Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to propozycja, która świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia. Z powodzeniem można ją jednak przygotować również w inne dni. Nasz przepis został przygotowany z myślą o osobach zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów. Wypróbuj zupę grzybową u osób z dysfagią!

Autor:

Zupa grzybowa

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 45 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • pieczarki (250 g),
  • suszone grzyby leśne (5 szt.),
  • cebula (1 szt. – ok. 100 g),
  • suszony rozmaryn wedle uznania,
  • masło (2 łyżki – 20 g),
  • śmietana kremówka (1/3 szklanki – 75 ml),
  • bulion (1 szklanka – 240 ml),
  • sól i pieprz do smaku,
  • Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namoczyć w ½ szklanki wody. Odstawić na godzinę.
  2. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić poszatkowaną cebulę.
  3. Dodać pokrojone świeże grzyby, przesmażyć, doprawić rozmarynem.
  4. Do grzybów wlać bulion i gotować 15 minut.
  5. Dolać śmietankę, doprawić do smaku.
  6. Zupę zmiksować na gładki krem.
  7. Zmieszać z miarką Nutilis Clear.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2002,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 478,5 (Kkcal)

Białko: 15,7 (g)

Tłuszcz: 40.0 (g)

Węglowodany: 19,6 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających