Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa krem z pomidorów wzbogacona żółtkiem

Zdecydowanie większość z nas lubi jeść zupę pomidorową. Dlatego też nie mogło nie być w naszym menu tego dania. Aby wzbogacić zupę w wartości odżywcze, dodano do niej nie tylko Nutridrinka, ale także żółtko. Dzięki temu zupa staje się jeszcze bardziej odżywcza, a jej pomidorowy charakter w dalszym ciągu cieszy nasze kubki smakowe.

Autor:

Zupa krem z pomidorów

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

3

Składniki:

(liczba porcji: 3)
  • marchewka, 50g
  • korzeń pietruszki, 30g
  • seler korzeń, 70g
  • olej rzepakowy, 30g
  • passata pomidorowa, 650g
  • woda, 300ml
  • sól, pieprz do smaku
  • żółtko, 1szt.
  • Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1 ½ szt.
  • natka pietruszki do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki i selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  2. Następnie delikatnie wrzucić na rozgrzany olej. Delikatnie przysmażyć. Następnie dodać pomidory i wodę i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
    Po tym czasie, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu oraz dodać samo żółtko.
  3. Zupę cały czas gotować na wolnym ogniu i dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć z kuchenki i zostawić do przestudzenia.
  4. Do ciepłej (nie gorącej) zupy dolać Nutridrink i dobrze wymieszać.
    Podawać z natką pietruszki.

    Danie można także przygotować bez użycia tłuszczu – w takim wypadku warzywa gotujemy od razu w pomidorach zmieszanych z wodą.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1352 (kJ)

Wartość energetyczna: 323 (Kkcal)

Białko: 10 (g)

Tłuszcz: 18 (g)

Węglowodany: 32 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 3.6 na 5 oceniających