Zupa krem z pomidorów wzbogacona żółtkiem
Zdecydowanie większość z nas lubi jeść zupę pomidorową. Dlatego też nie mogło nie być w naszym menu tego dania. Aby wzbogacić zupę w wartości odżywcze, dodano do niej nie tylko Nutridrinka, ale także żółtko. Dzięki temu zupa staje się jeszcze bardziej odżywcza, a jej pomidorowy charakter w dalszym ciągu cieszy nasze kubki smakowe.
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
(liczba porcji: 3)- marchewka, 50g
- korzeń pietruszki, 30g
- seler korzeń, 70g
- olej rzepakowy, 30g
- passata pomidorowa, 650g
- woda, 300ml
- sól, pieprz do smaku
- żółtko, 1szt.
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1 ½ szt.
- natka pietruszki do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotować warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki i selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
-
Następnie delikatnie wrzucić na rozgrzany olej. Delikatnie przysmażyć. Następnie dodać pomidory i wodę i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu oraz dodać samo żółtko. - Zupę cały czas gotować na wolnym ogniu i dokładnie wymieszać. Następnie zdjąć z kuchenki i zostawić do przestudzenia.
-
Do ciepłej (nie gorącej) zupy dolać Nutridrink i dobrze wymieszać.
Podawać z natką pietruszki.
Danie można także przygotować bez użycia tłuszczu – w takim wypadku warzywa gotujemy od razu w pomidorach zmieszanych z wodą.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1352 (kJ)
Wartość energetyczna: 323 (Kkcal)
Białko: 10 (g)
Tłuszcz: 18 (g)
Węglowodany: 32 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad