Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem to klasyk, który z pewnością zna każda pani domu. Nasza propozycja skierowana jest do pacjentów onkologicznych, których dieta powinna zawierać wyższą porcję białka aniżeli dieta osób zdrowych. Wypróbuj nasz przepis!

Autor:

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • pulpa pomidorowa (1 l)
  • masło (1 łyżeczka – 5 g)
  • cebula (1 szt. – 50 g_
  • czosnek (2 ząbki)
  • korzeń selera ( ½ małej szt. – ok. 80 g)
  • świeży imbir (ok. 2 cm)
  • suszone pomidory (5 szt. – ok. 35 g)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml)
  • woda (200 ml)
  • makaron w kształcie muszelek (200 g)
  • natka pietruszki do smaku i ozdoby

Sposób przygotowania:

UWAGA: W przypadku konieczności zastosowania diety łatwostrawnej można pominąć dodatek cebuli i czosnku lub zmniejszyć ich ilość.
  1. Masło rozpuścić w dużym garnku. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Delikatnie zeszklić, po czym dodać starte na tarce świeży imbir i korzeń selera.
  2. Całość dusić ok. 5 minut pilnując, aby się nie przypaliło.
  3. Po tym czasie dolać pulpę pomidorową, suszone pomidory i wodę. Całość zmiksować na gładki krem i gotować 15 minut.
  4. W tym czasie w osobnym garnku ugotować makaron.
  5. Przed podaniem do ugotowanej zupy dodać Nutridrink Protein 125 ml i dokładnie wymieszać. Zupę podawać z ugotowanym makaronem i z dodatkiem posiekanej świeżej natki pietruszki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1343,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 321,0 (Kkcal)

Białko: 12,9 (g)

Tłuszcz: 5,5 (g)

Węglowodany: 61,0 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających