Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa z makaronem to klasyk, który z pewnością zna każda pani domu. Nasza propozycja skierowana jest do pacjentów onkologicznych, których dieta powinna zawierać wyższą porcję białka aniżeli dieta osób zdrowych. Wypróbuj nasz przepis!
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- pulpa pomidorowa (1 l)
- masło (1 łyżeczka – 5 g)
- cebula (1 szt. – 50 g_
- czosnek (2 ząbki)
- korzeń selera ( ½ małej szt. – ok. 80 g)
- świeży imbir (ok. 2 cm)
- suszone pomidory (5 szt. – ok. 35 g)
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml)
- woda (200 ml)
- makaron w kształcie muszelek (200 g)
- natka pietruszki do smaku i ozdoby
Sposób przygotowania:
-
Masło rozpuścić w dużym garnku. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Delikatnie zeszklić, po czym dodać starte na tarce świeży imbir i korzeń selera.
- Całość dusić ok. 5 minut pilnując, aby się nie przypaliło.
- Po tym czasie dolać pulpę pomidorową, suszone pomidory i wodę. Całość zmiksować na gładki krem i gotować 15 minut.
- W tym czasie w osobnym garnku ugotować makaron.
- Przed podaniem do ugotowanej zupy dodać Nutridrink Protein 125 ml i dokładnie wymieszać. Zupę podawać z ugotowanym makaronem i z dodatkiem posiekanej świeżej natki pietruszki.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1343,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 321,0 (Kkcal)
Białko: 12,9 (g)
Tłuszcz: 5,5 (g)
Węglowodany: 61,0 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad, zupa