Kanapka z tuńczykiem i jajkiem
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem to dobry pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Samodzielne przygotowanie chleba i pasty tuńczykowo-jajecznej z dodatkiem Nutilis Clear sprawi, że konsystencja tej potrawy będzie odpowiednia dla osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj nasz przepis na kanapkę z tuńczykiem i jajkiem!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas całkowity:
2 h 15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- woda lub bulion warzywny (200 ml),
- chleb bez skórki (3 kromki – ok. 120 g),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
- tuńczyk w oleju (puszka – ok. 140 g),
- kremowy serek (30 g – ok. 2 łyżki),
- koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka – 5 g),
- mleko (3 łyżki – 30 ml),
- Nutilis Clear (3 miarki – 3 x 3 g).
- jajko na twardo (1 szt.),
- majonez (1 łyżeczka – 5 g),
- musztarda (1 łyżeczka – 5 g),
- mleko (50 ml – 5 łyżek),
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).
Sposób przygotowania:
- Wlać 200 ml wody lub bulionu do miseczki, dodać miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
- Kromkę chleba o grubości około 1 cm włożyć do miseczki tak, żeby chleb wchłonął wodę/bulion.
- Po chwili odwrócić kromkę na drugą stronę.
- Chleb ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Zmiksować wszystkie składniki pasty z tuńczyka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
- Posmarować pastą kromkę chleba nasączoną w roztworze zagęszczającym.
- Zmiksować wszystkie składniki pasty jajecznej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
- Posmarować pastą kromkę chleba nasączoną w roztworze zagęszczającym.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3470,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 829,0 (Kkcal)
Białko: 43,1 (g)
Tłuszcz: 44,2 (g)
Węglowodany: 280,6 (g)
Cholesterol: 4,5 (mg)
Błonnik: 4,2 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, kolacja, śniadanie