Kruche ciasteczka z wędzonym łososiem i oliwkami
Przepis na kruche ciasteczka jest dla tych, którzy lubią coś upiec i choć spędzimy w kuchni trochę więcej czasu, to z pewnością nie pożałujemy. 20 wyjątkowych ciasteczek zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Są idealne na przyjęcie jako zdrowa przekąska dla nas i naszych gości. My użyliśmy łososia, ale na nasz proteinowy serek można dodać inną ulubioną rybę. Zachęcamy do eksperymentów i zapraszamy do dzielenia się pomysłami w komentarzach!
Czas przygotowania:
2 h 20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Czas całkowity:
2 h 30 minut
Liczba porcji:
20
Składniki:
(liczba porcji: 20)- mąka jasna orkiszowa (250 g),
- masło (200 g),
- szczypta soli,
- żółtka (2 szt.),
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml),
- skórka otarta z połówki cytryny,
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny,
- serek kanapkowy śmietankowy (20 łyżeczek),
- łosoś świeży (100 g),
- oliwki (10 szt.).
Sposób przygotowania:
-
1. Mąkę, masło, sól, żółtka, Nutridrink Protein, skórkę i sok z cytryny dokładnie wymieszać na stolnicy.
- Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i powycinać małe kółeczka.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
- Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin na nim układać powycinane kółka. Ciasteczka piec przez 10-12 minut.
- Rybę skropić cytryną, lekko posolić i ugotować na parze.
- Wypieki wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Każde ciasteczko ozdobić łyżeczką serka, kawałkiem łososia i oliwkami.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 656,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 156,8 (Kkcal)
Białko: 4,2 (g)
Tłuszcz: 10,8 (g)
Węglowodany: 11,2 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza
Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, przekąska