Kanapka z pastą z tuńczyka
Kanapka z pastą tuńczyka to pożywny, a zarazem smaczny sposób na śniadanie. Polecana jest ona w szczególności pacjentom zmagającym się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj nasz unikalny przepis na kanapkę z pastą z tuńczyka!
Czas przygotowania:
2 h
Czas całkowity:
2 h 15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- pszenne pieczywo tostowe (2 kromki – ok. 50 g),
- bulion lub mleko (200 ml),
- tuńczyk w sosie własnym (1 puszka – ok. 140 g),
- majonez (2 łyżki – 50 g),
- czerwona papryka (1 szt. – ok. 230 g),
- naturalny serek kremowy (1/2 opakowania – ok. 65 g),
- sól i pieprz do smaku,
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
-
Pieczywo:
1. Wlać 200 ml mleka, bulionu lub wody do miseczki, dodać ½ miarki Nutilis Clear i zamieszać,
2. Kromkę chleba (bez skórki) o grubości około 1 cm włożyć do miseczki tak, żeby chleb wchłonął płyn,
3. Po chwili odwrócić kromkę na drugą stronę,
4. Chleb ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. -
Pasty:
1. Paprykę podzielić na ćwiartki i opiec pod rozgrzanym grillem kuchenki, ostudzoną obrać ze skórki.
2. Paprykę zmiksować z serkiem na gładki krem. Zmieszać z ½ miarki Nutilis Clear.
3. Tuńczyka zmiksować z majonezem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Zmieszać masę z jedną miarką Nutilis Clear.
5. Posmarować pastami tuńczykową i paprykową kromki chleba nasączone w roztworze zagęszczającym. Najwygodniej zrobić to rękawem cukierniczym.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3807.4 (kJ)
Wartość energetyczna: 910.0 (Kkcal)
Białko: 46.0 (g)
Tłuszcz: 62.3 (g)
Węglowodany: 49.9 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, śniadanie