Żywienie w chorobie Alzheimera
Choroba Alzheimera jest schorzeniem przewlekłym, które sprawia, że chory z czasem staje się całkowicie zależny od swojego opiekuna. Postępu choroby nie można zatrzymać, dlatego bardzo ważna jest właściwa opieka nad chorym od momentu występowania pierwszych objawów choroby.
Spis treści:
- Bezpieczeństwo przede wszystkim
- Włącz do diety specjalistyczne preparaty
- Samodzielne spożywanie posiłków przez chorego
- Przy większych problemach wprowadź do diety posiłki w formie płynnej
- Kontroluj masę ciała chorego
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Długoterminowa opieka domowa polega głównie na zapewnieniu bezpieczeństwa choremu, gdyż podopieczni często zapominają o zgaszeniu palnika, wyłączeniu żelazka, zakręceniu wody w łazience.
W miarę postępu choroby opiekun musi przygotowywać posiłki w taki sposób, aby chory nie miał trudności z ich spożyciem. Najlepiej podawać podopiecznemu potrawy 5 razy dziennie o małych objętościach.
Szczególnie na początku choroby, tuż po diagnozie, dobrym rozwiązaniem wydaje się być zastosowanie specjalistycznych preparatów dostarczających niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dostępne są one w aptekach, bez recepty.
Włącz do diety specjalistyczne preparaty
Jednym ze specjalistycznych preparatów stosowanych we wczesnym stadium choroby Alzheimera jest Souvenaid®. Ma płynną formę – łatwą do spożycia.
Zawiera opatentowaną kombinację substancji aktywnych – kwasów omega-3, urydyny, choliny oraz witamin A, C, E oraz z grupy B, które współdziałając ze sobą, są bardziej skuteczne niż przyjmowane oddzielnie. Preparat może mieć pozytywny wpływ na funkcje pamięci, gdyż składniki w nim zawarte są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek mózgu.
Najczęściej zalecane stosowanie Souvenaid® to 1 butelka dziennie przez minimum 3 miesiące.
Souvenaid® jest bezpieczny w stosowaniu, dobrze tolerowany przez pacjentów i nie wchodzi w interakcje z innymi lekami, stosowanymi w leczeniu choroby Alzheimera i innych postaci demencji starczej.
Samodzielne spożywanie posiłków przez chorego
Opiekun powinien się starać, aby chory jak najdłużej zachowywał samodzielność przy spożywaniu posiłków. Wraz z postępem choroby będzie miał trudności w posługiwaniu się sztućcami, dlatego też należy zaakceptować fakt, że podopieczny zaczyna jeść palcami, a podczas spożywania posiłków może nakruszyć czy rozlać napój. Rozwiązaniem będzie zastosowanie plastikowych lub gumowych podkładek pod talerze, które sprawią, że naczynia nie będą się ślizgać.
Warto spożywać posiłki wspólnie z chorym przy stole tak długo, jak to tylko jest możliwe. Regularne posiłki w towarzystwie przypominają choremu o tym, ze należy jeść, ponieważ – wbrew pozorom – zapominanie o tak podstawowej czynności fizjologicznej jak jedzenie – jest w chorobie Alzheimera dość powszechne. Miejsce spożywania posiłków powinno być dobrze oświetlone, a kolor obrusu powinien znacznie różnić się od kolorystyki zastawy stołowej. Napoje należy podawać w plastikowych kubkach z dzióbkiem do picia, aby zapobiec oblaniu się chorego.
Gdy chory ma trudności z gryzieniem oraz połykaniem, konieczna jest zmiana konsystencji pożywienia na płynną lub papkowatą. Potrawy przed miksowaniem lub przetarciem najlepiej jest ugotować na parze lub w wodzie.. Dodatek sosów do potraw mięsnych ułatwi ich połykanie.
Przy większych problemach wprowadź do diety posiłki w formie płynnej
Kiedy podopieczny ma problemy z utrzymaniem sztućców oraz gryzieniem, potrawy należy podawać w formie płynnej, które bez skrępowania może samodzielnie spożywać przez słomkę. Dzięki temu zabiegowi nie będzie unikał spożywania pokarmów z powodu niechęci do bycia karmionym przez inną osobę. Za każdym razem należy sprawdzić temperaturę podawanych potraw, aby zapobiec poparzeniu się chorego.
Kontroluj masę ciała chorego
Kiedy pacjent nie chce spożywać posiłków lub je w niewystarczających ilościach, bardzo często dochodzi do utraty wagi, a tym samym osłabienia organizmu. Warto więc rozważyć możliwość wprowadzenia do diety chorego produktów odżywczych takich jak Nutridrink, który w objętości 125 ml dostarcza 300 kcal energii i inne składniki odżywcze. W związku z tym, iż ma postać płynną, osoby z chorobą Alzheimera nie mają trudności z jego spożywaniem.
Souvenaid® to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postepowania dietetycznego we wczesnym stadium choroby Alzheimera.
Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postepowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą. Stosować pod nadzorem lekarza.