Jak żywić chorego po udarze mózgu?
W wyniku udaru mózgu często dochodzi do niedowładów kończyn, częściowego lub całkowitego paraliżu, zaburzeń widzenia, problemów z połykaniem i samoobsługą, utraty apetytu. Prowadzić to może do niedostatecznego odżywienia się pacjenta, co z kolei obniża skuteczność rehabilitacji i pogarsza samopoczucie chorego. Dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na żywienie pacjentów po udarze.
Spis treści:
Żywienie po udarze
Osoby po udarze mają problemy z jedzeniem, ze względu na brak apetytu, złe samopoczucie, trudności z poruszaniem i przygotowywaniem posiłków, niemożność posługiwania się sztućcami czy zaburzenia połykania. Ważna jest w tym przypadku rola opiekuna, który powinien zadbać o to, by pacjent spożywał wystarczającą ilość energii i składników odżywczych. Warto, aby przyrządzane posiłki były:
-
wysokoenergetyczne,
-
łatwe w spożyciu (np. o gładkiej konsystencji, w postaci papki),
-
smaczne,
-
urozmaicone,
-
estetycznie podane.
Jakie pokarmy wyeliminować po udarze?
W większości przypadków u pacjentów poudarowych obserwuje się podwyższone ciśnienie krwi i zwiększony poziom cholesterolu. Są to czynniki predysponujące do kolejnego udaru. By mu zapobiec, należy wyeliminować:
-
zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu tłuste mięsa, podroby, masło,
-
bogate w sód (podwyższający ciśnienie krwi) słone przekąski, konserwy, żywność wysoko przetworzoną i typu fast food.
Zdecydowanie nie poleca się potraw ciężkostrawnych, smażonych i wzdymających. Warto też ograniczać ilość dodawanej soli kuchennej, gotowych mieszanek przyprawowych i kostek bulionowych, gdyż zawierają sporo sodu. Pierwiastek ten występuje w dużej ilości w płatkach zbożowych, pieczywie, serach i przetworach mięsnych (także chudych), dlatego nawet nie dosalając potraw i unikając niezdrowych przekąsek, spożywamy go dużo. Dobrze zatem czytać etykiety i wybierać produkty niskosodowe, czyli zawierające mniej niż 150 mg sodu w porcji.
Co jeść po udarze mózgu?
W menu po udarze powinny znaleźć się produkty takie jak:
-
chude mięso (drób, cielęcina),
-
ryby (zawierają zdrowe kwasy omega-3, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy),
-
mleko i jego przetwory,
-
kasze, ryże, makarony (najlepiej pełnoziarniste),
-
oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona,
-
warzywa i owoce.
Potrawy należy gotować lub dusić, przyprawiać ziołami, aromatyzowaną oliwą z oliwek, pestkami i nasionami.
Pacjenci zagrożeni niedowagą mogą włączyć do jadłospisu wysokoenergetyczne produkty do żywienia medycznego. Są to produkty kompletne, czyli zawierające cały zestaw niezbędnych makro- i mikroskładników. Mogą zatem stanowić samodzielne posiłki. Mogą być też dodawane do tradycyjnych dań, czyniąc je bardziej odżywczymi i zbilansowanymi.