A’la mini suflet proteinowy z kaszą kukurydzianą
Suflet uznawany jest za jedno z największych wyzwań kulinarnych. Mimo to warto spróbować go przyrządzić. Nasz przepis przeznaczony jest dla osób chorych onkologicznie. Propozycja mini sufletu z kaszą kukurydzianą zawiera dodatkową porcję białka w postaci dodatku preparatu Nutridrink Protein.
Liczba porcji:
10
Składniki:
(liczba porcji: 10)- kasza kukurydziana (50g),
- woda do ugotowania kaszy (250ml),
- woda do ugotowania kaszy (250ml),
- proszek do pieczenia (1łyżeczka),
- jajko (1szt.),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (1szt.),
- cynamon do smaku (najlepiej cejloński).
- masło do wysmarowania kokilek
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st.C.
- Kaszę gotować w wodzie przez 3 minuty ciągle mieszając.
- Następnie dodać do garnka pokruszony biały ser i Nutridrink Protein po czym dobrze wymieszać.
- Pod koniec mieszania wbić jajko, nieco proszku do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
- Doprawić cynamonem do smaku i przelać masę do wysmarowanych tłuszczem żaroodpornych kokilek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut tak, aby wierzch suflecików lekko się zarumienią.
- Sufletów nie wyjmować od razu z piekarnika. Należy je lekko przestudzić zostawiając na jakieś 30 minut w ciepłym piecu.
-
Suflety proteinowe można podać na słodko z odrobiną konfitury albo wytrawnie z sosem pesto.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: (kJ)
Wartość energetyczna: (Kkcal)
Białko: (g)
Tłuszcz: (g)
Węglowodany: (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, podwieczorek, przekąska