Babeczki z awokado
Wśród naszych wielkanocnych przepisów dla pacjentów onkologicznych nie może zabraknąć wytrawnych przysmaków z jajkiem. Połączenie jajka z Nutridrink Protein wypełni zapotrzebowanie na białko, a awokado i olej lniany na zdrowe tłuszcze. W podstawą jaką jest gryczane ciasto półkruche można eksperymentować. Raz upieczone babeczki możemy wypełniać ulubionymi farszami ze zdrowych składników. Nasz stół będzie wyglądał świeżo i pysznie, co zachęci nawet osoby z obniżonym apetytem. Wypróbuj nasz przepis na babeczki z awokado!
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka gryczana (300g),
- masło (150g),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku owoców leśnych (1 szt.),
- jogurt naturalny (2 łyżki),
- szczypta soli,
- jajko (2szt.),
- awokado (najlepiej dojrzałe awokado Hass) (1szt.),
- olej lniany (2 łyżki),
- sól, odrobina czarnego pieprzu, majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem.
- Dodać Nutridrink Protein o smaku owoców leśnych, jogurt, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką.
- Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 minut.
- Formę do babeczek nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić i lekko rozwałkować.
- Wyłożyć formę tak, aby powstały ścianki o wysokości maksymalnie 2 centymetrów. Piec suche przez 20 minut w temperaturze 180st.C.
- W międzyczasie ugotować jaja na twardo.
- Ugotowane jaja obrać i zmieszać z miseczce z pokrojonym w drobną kostkę awokado i olejem. Całość zgnieść widelcem i doprawić przyprawami.
- Następnie włożyć do upieczonych babeczek.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3126,8 (kJ)
Wartość energetyczna: 746,8 (Kkcal)
Białko: 17,7 (g)
Tłuszcz: 48,1 (g)
Węglowodany: 63,9 (g)
Cholesterol: 183,8 (mg)
Błonnik: 2,5 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, podwieczorek, przekąska