Bitki cielęce
Pacjenci onkologiczni powinni stosować dietę indywidualnie dostosowaną do ich aktualnych potrzeb zgodnie z zaleceniem i pod kontrolą lekarza. Dzisiejsza propozycja jest przykładem zastosowania wysokobiałkowego Protifaru z tradycyjnym mięsnym daniu, aby dostarczyć pacjentowi jak najwięcej wartości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na bitki cielęce!
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- cielęcina (ligawa) (250g),
- odrobina soli
- mąka pszenna (1 łyżka),
- masło klarowane (1 łyżka),
- Protifar (6 miarek),
- Ryż (50g suchego),
- świeży tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Mięso pokroić na plastry. Następnie zbić młotkiem i lekko posolić. Oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym maśle klarowanym. Następnie dodać nieco wody i dusić pod przykryciem 30min.
-
Po tym czasie dodać Protifar i dokładnie wymieszać. Dodać świeży tymianek. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz z naturalnym sosem z duszenia.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1357,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 324,2 (Kkcal)
Białko: 33,4 (g)
Tłuszcz: 10,4 (g)
Węglowodany: 24,3 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: danie mięsne, mięso, obiad