Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Bitki cielęce

Pacjenci onkologiczni powinni stosować dietę indywidualnie dostosowaną do ich aktualnych potrzeb zgodnie z zaleceniem i pod kontrolą lekarza. Dzisiejsza propozycja jest przykładem zastosowania wysokobiałkowego Protifaru z tradycyjnym mięsnym daniu, aby dostarczyć pacjentowi jak najwięcej wartości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na bitki cielęce!

Autor:

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • cielęcina (ligawa) (250g),
  • odrobina soli
  • mąka pszenna (1 łyżka),
  • masło klarowane (1 łyżka),
  • Protifar (6 miarek),
  • Ryż (50g suchego),
  • świeży tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

W przypadku konieczności stosowania wyłącznie diety gotowanej można pominąć etap obsmażania. W takim przypadku nie dodajemy także mąki.
  1. Mięso pokroić na plastry. Następnie zbić młotkiem i lekko posolić. Oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym maśle klarowanym. Następnie dodać nieco wody i dusić pod przykryciem 30min.
  2. Po tym czasie dodać Protifar i dokładnie wymieszać. Dodać świeży tymianek. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz z naturalnym sosem z duszenia.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1357,5 (kJ)

Wartość energetyczna: 324,2 (Kkcal)

Białko: 33,4 (g)

Tłuszcz: 10,4 (g)

Węglowodany: 24,3 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna, dieta wysokotłuszczowa

Kategoria przepisu: danie mięsne, mięso, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.6 na 7 oceniających