Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Budyń z kolorowymi owocami

Lato w Polsce jest bogate w świeże produkty, które zawierają cenne składniki odżywcze mogące być wsparciem w walce z chorobą. Korzystajmy z niego pełnymi garściami owoców! Jeśli tylko możemy – jedzmy świeże, ale jeżeli zalecenia dietetyczne są inne, wykorzystajmy lekkie konfitury, podgotujmy czy podduśmy owoce. Przygotowaliśmy przepis na typowy letni deser z wykorzystaniem sezonowych darów lata. Dodatkowo wzbogaciliśmy go o sporą porcję protein, aby był wsparciem w utrzymywaniu i odzyskiwaniu sił. I nie można zapomnieć, że jemy również oczami, dlatego nasz kolorowy deser z owocami wygląda niezwykle zachęcająco.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

5 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mleko bezlaktozowe (150 ml)
  • skrobia ziemniaczana (1 łyżka – 10 g)
  • Nutridrink Protein o smaku waniliowym (125 ml – 1 butelka
  • świeże brzoskwinie (½ szt. – ok. 45 g),
  • świeże borówki (2 łyżki – ok. 30 g)
  • świeża melisa do ozdoby

Sposób przygotowania:

W przypadku konieczności rezygnacji z surowych owoców można wykorzystać przegotowany mus owocowy lub lekką konfiturę.
  1. Do zimnego mleka dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Następnie zagotować bardzo szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
  2. Gdy tylko budyń zgęstnieje zdjąć z kuchenki i dodać Nutridrink Protein i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli będą powstawać grudki należy nieco dłużej i bardziej energicznie mieszać.
  3. Ciepły budyń przelać do salaterki i ozdobić ulubionymi owocami np. pokrojoną w kostkę brzoskwinią i borówkami oraz listkami melisy.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1980,1 (kJ)

Wartość energetyczna: 473,0 (Kkcal)

Białko: 24,0 (g)

Tłuszcz: 15,0 (g)

Węglowodany: 62,5 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, podwieczorek

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających