Budyń z kolorowymi owocami
Lato w Polsce jest bogate w świeże produkty, które zawierają cenne składniki odżywcze mogące być wsparciem w walce z chorobą. Korzystajmy z niego pełnymi garściami owoców! Jeśli tylko możemy – jedzmy świeże, ale jeżeli zalecenia dietetyczne są inne, wykorzystajmy lekkie konfitury, podgotujmy czy podduśmy owoce. Przygotowaliśmy przepis na typowy letni deser z wykorzystaniem sezonowych darów lata. Dodatkowo wzbogaciliśmy go o sporą porcję protein, aby był wsparciem w utrzymywaniu i odzyskiwaniu sił. I nie można zapomnieć, że jemy również oczami, dlatego nasz kolorowy deser z owocami wygląda niezwykle zachęcająco.
Czas przygotowania:
5 minut
Czas gotowania:
10 minut
Czas całkowity:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mleko bezlaktozowe (150 ml)
- skrobia ziemniaczana (1 łyżka – 10 g)
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym (125 ml – 1 butelka
- świeże brzoskwinie (½ szt. – ok. 45 g),
- świeże borówki (2 łyżki – ok. 30 g)
- świeża melisa do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Do zimnego mleka dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Następnie zagotować bardzo szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gdy tylko budyń zgęstnieje zdjąć z kuchenki i dodać Nutridrink Protein i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli będą powstawać grudki należy nieco dłużej i bardziej energicznie mieszać.
- Ciepły budyń przelać do salaterki i ozdobić ulubionymi owocami np. pokrojoną w kostkę brzoskwinią i borówkami oraz listkami melisy.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1980,1 (kJ)
Wartość energetyczna: 473,0 (Kkcal)
Białko: 24,0 (g)
Tłuszcz: 15,0 (g)
Węglowodany: 62,5 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, podwieczorek