Cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni to typ włoskiego makaronu, który ma kształt rurki. Zwykle nadziewa się go sosem bolońskim i mięsem mielonym. Nasza propozycja to cannelloni w wariancie wegetariańskim, który jest niezwykle prosty do odtworzenia. Przepis ten przeznaczony jest dla osób zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów.
Czas przygotowania:
40 minut
Czas gotowania:
40 minut
Czas całkowity:
1 h 20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- bakłażan (50 g),
- cukinia (50 g),
- czerwona lub żółta papryka (40 g),
- oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 g),
- pomidory bez skórki (100 g),
- kilka listków bazylii do dekoracji,
- suszone podgrzybki (30 g),
- czosnek (1 ząbek),
- cebula (30 g – 1 mała szt.),
- Nutilis Clear (4 miarki – 4 x 3 g).
- makaron (50 g),
- gorąca woda (75 ml),
- śmietana 18% (20 ml – 1 łyżka),
- szpinak (50 g – ok. 2 garści),
- masło (1 łyżeczka – 5 g),
- bulion (35 ml),
- mleko w proszku (1 łyżeczka – 5 g).
Sposób przygotowania:
- Włożyć do blendera szpinak, mleko w proszku i masło, dolać bulion i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i miksować kolejne 10 sekund.
- Następnie rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Dodać paprykę, bakłażan, cukinię, grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić kolejne 20 minut pod przykryciem.
- Na koniec dodać przetarte pomidory, wino i bazylię. Gotować ostatnie 5 minut bez przykrycia.
- Kiedy wszystkie składniki będą miękkie zmiksować je tak, by konsystencja była jedwabista, a później wymieszać z dwoma miarkami Nutilis Clear.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Włożyć makaron do blendera, dodać wodę, śmietanę oraz ser i zmiksować tak, by nie było grudek.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear, wymieszać i zostawić na półtorej minuty.
- Rozłożyć na blacie 20-to centymetrowy kawałek folii spożywczej.
- Używając dozownika/szprycy do kremu rozprowadzić na folii około 8-10 cm warstwę makaronu.
- Kolejnym dozownikiem/kolejną szprycą nałożyć warstwę szpinaku.
- Na wierzchu rozprowadzić 4 cm warstwę ratatouille.
- Złapać za rant folii i zrolować całość.
- Zdjąć folię i pokroić na 2 cm plastry.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2398,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 573,3 (Kkcal)
Białko: 16,1 (g)
Tłuszcz: 28,1 (g)
Węglowodany: 77,8 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad