Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni to typ włoskiego makaronu, który ma kształt rurki. Zwykle nadziewa się go sosem bolońskim i mięsem mielonym. Nasza propozycja to cannelloni w wariancie wegetariańskim, który jest niezwykle prosty do odtworzenia. Przepis ten przeznaczony jest dla osób zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów.

Autor:

canneloni ze szpinakiem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

40 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

40 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • bakłażan (50 g),
  • cukinia (50 g),
  • czerwona lub żółta papryka (40 g),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 g),
  • pomidory bez skórki (100 g),
  • kilka listków bazylii do dekoracji,
  • suszone podgrzybki (30 g),
  • czosnek (1 ząbek),
  • cebula (30 g – 1 mała szt.),
  • Nutilis Clear (4 miarki – 4 x 3 g).
  • makaron (50 g),
  • gorąca woda (75 ml),
  • śmietana 18% (20 ml – 1 łyżka),
  • szpinak (50 g – ok. 2 garści),
  • masło (1 łyżeczka – 5 g),
  • bulion (35 ml),
  • mleko w proszku (1 łyżeczka – 5 g).

Sposób przygotowania:

  1. Włożyć do blendera szpinak, mleko w proszku i masło, dolać bulion i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
  2. Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i miksować kolejne 10 sekund.
  3. Następnie rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Dodać paprykę, bakłażan, cukinię, grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić kolejne 20 minut pod przykryciem.
  5. Na koniec dodać przetarte pomidory, wino i bazylię. Gotować ostatnie 5 minut bez przykrycia.
  6. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie zmiksować je tak, by konsystencja była jedwabista, a później wymieszać z dwoma miarkami Nutilis Clear.
  7. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  8. Włożyć makaron do blendera, dodać wodę, śmietanę oraz ser i zmiksować tak, by nie było grudek.
  9. Dodać jedną miarkę Nutilis Clear, wymieszać i zostawić na półtorej minuty.
  10. Rozłożyć na blacie 20-to centymetrowy kawałek folii spożywczej.
  11. Używając dozownika/szprycy do kremu rozprowadzić na folii około 8-10 cm warstwę makaronu.
  12. Kolejnym dozownikiem/kolejną szprycą nałożyć warstwę szpinaku.
  13. Na wierzchu rozprowadzić 4 cm warstwę ratatouille.
  14. Złapać za rant folii i zrolować całość.
  15. Zdjąć folię i pokroić na 2 cm plastry.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2398,7 (kJ)

Wartość energetyczna: 573,3 (Kkcal)

Białko: 16,1 (g)

Tłuszcz: 28,1 (g)

Węglowodany: 77,8 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających