Gęsta zupa z soczewicy
Gęsta zupa z soczewicy to danie w stylu indyjskim – idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Można ją przygotować dla całej rodziny, w tym również dla osób, które mają większe zapotrzebowanie na białko. Mowa tu m.in. o pacjentach onkologicznych, poudarowych oraz pacjentach, którzy zmagają się z odleżynami. Wszystko za sprawą preparatu Protifar. Sprawdź, nasz przepis!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- soczewica czerwona (50 g),
- marchew (1 szt. – ok. 100 g),
- pomidory krojone w puszce (400 g – 1 puszka),
- zioła prowansalskie, kminek (do smaku),
- Protifar (6 miarek – 15 g),
- ser żółty (30 g – 2 plasterki).
Sposób przygotowania:
-
Soczewicę ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i wymieszać z pomidorami.
- Dodać startą na tarce marchewkę oraz przyprawy.
- Całość gotować jeszcze 10 min. po czym dodać Protifar. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze minutę cały czas mieszając.
- Podawać ze startym serem rozpuszczonym na wierzchu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 926,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 221,3 (Kkcal)
Białko: 19,2 (g)
Tłuszcz: 4,7 (g)
Węglowodany: 30,7 (g)
Cholesterol: 10,5 (mg)
Błonnik: 5,5 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa