Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Gęsta zupa z soczewicy

Gęsta zupa z soczewicy to danie w stylu indyjskim – idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Można ją przygotować dla całej rodziny, w tym również dla osób, które mają większe zapotrzebowanie na białko. Mowa tu m.in. o pacjentach onkologicznych, poudarowych oraz pacjentach, którzy zmagają się z odleżynami. Wszystko za sprawą preparatu Protifar. Sprawdź, nasz przepis!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

40 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • soczewica czerwona (50 g),
  • marchew (1 szt. – ok. 100 g),
  • pomidory krojone w puszce (400 g – 1 puszka),
  • zioła prowansalskie, kminek (do smaku),
  • Protifar (6 miarek – 15 g),
  • ser żółty (30 g – 2 plasterki).

Sposób przygotowania:

W przypadku konieczności rezygnacji z nabiału można pominąć ostatni krok – dodanie sera żółtego lub zastąpić go serem wegańskim. Jedząc warzywa strączkowe należy pamiętać o tym, że u osoby do nich nie przyzwyczajonych mogą pojawiać się wzdęcia.
  1. Soczewicę ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i wymieszać z pomidorami.

  2. Dodać startą na tarce marchewkę oraz przyprawy.
  3. Całość gotować jeszcze 10 min. po czym dodać Protifar. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze minutę cały czas mieszając.
  4. Podawać ze startym serem rozpuszczonym na wierzchu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 926,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 221,3 (Kkcal)

Białko: 19,2 (g)

Tłuszcz: 4,7 (g)

Węglowodany: 30,7 (g)

Cholesterol: 10,5 (mg)

Błonnik: 5,5 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających