Czekoladowa jaglanka
Jaglanka czekoladowa to propozycja smacznego i pożywnego posiłku dla pacjentów, którzy lubią śniadania na słodko. Jej bazą jest kasza jaglana – produkt o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej, a dodatkowo z racji drobnych ziaren zalecana nawet w diecie lekkostrawnej. W diecie bardzo łatwostrawnej można stosować głównie kasze drobnoziarniste: kaszę manną, kuskus, kukurydzianą lub kaszę jęczmienną perłową. W pozostałych przypadkach można stosować wszystkie kasze, ale szczególnie poleca się kaszę jaglaną oraz gryczaną, gdyż są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Wypróbuj nasz przepis na czekoladową jaglankę!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Nutridrink Skin Repair o smaku czekoladowym (1 butelka),
- kasza jaglana (50g),
- rodzynki, łyżka (15g),
- migdały w płatkach (2 łyżki - 40g),
- gruszka (mała szt.).
Sposób przygotowania:
-
Na gęstym sitku suchą kasze przelać wrzątkiem. Następnie ugotować w proporcjach 1:2 (porcja kaszy do dwóch porcji wody).
- W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, aby nabrały ciemniejszego zabarwienia, a także pokroić gruszkę w drobną kostkę.
-
Ugotowaną kaszę zmieszać z rodzynkami, prażonymi migdałami, świeżą gruszką i całość
zalać Nutridrink Skin Repair o smaku czekoladowym. - Smacznego!
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3154 (kJ)
Wartość energetyczna: 753 (Kkcal)
Białko: 34,5 (g)
Tłuszcz: 29,5 (g)
Węglowodany: 97,5 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: śniadanie