Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Jajka na twardo z groszkiem i majonezem

Jajka na twardo z groszkiem i majonezem to świetna propozycja na śniadanie. W takim wariancie jajka sprawdzą się również jako przekąska w ciągu dnia. Nasz przepis został przygotowany z myślą o pacjentach zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj jajka na twardo z groszkiem i majonezem u osób z dysfagią.

Autor:

Jajka z groszkiem i majonezem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • jajka, ugotowane na twardo (2 szt.),
  • majonez (4 łyżki – 80 g),
  • mleko 2% tł. (50 ml – 5 łyżek),
  • Nutilis Clear (2,5 miarki – 7,5 g),
  • zielony groszek (1/3 szklanki – ok. 50 g),
  • śmietana kremówka 30% (1/3 szklanki – 80 g),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować ze sobą jajka, majonez i mleko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Doprawić do smaku wedle uznania.
  3. Dodać 2 miarki (6 g) Nutilis Clear i dokładnie wymieszać.
  4. Groszek ugotować w osolonym wrzątku aż zmięknie (ok. 10-15 min), a następnie zmieszać go z 0,5 miarki Nutilis Clear.
  5. Pasty nakładać szprycką na talerz lub nadać im pożądany kształt (jajka) przy pomocy silikonowej foremki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3839,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 917,3 (Kkcal)

Białko: 18,5 (g)

Tłuszcz: 88,3 (g)

Węglowodany: 19,0 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających