Jajka na twardo z groszkiem i majonezem
Jajka na twardo z groszkiem i majonezem to świetna propozycja na śniadanie. W takim wariancie jajka sprawdzą się również jako przekąska w ciągu dnia. Nasz przepis został przygotowany z myślą o pacjentach zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj jajka na twardo z groszkiem i majonezem u osób z dysfagią.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- jajka, ugotowane na twardo (2 szt.),
- majonez (4 łyżki – 80 g),
- mleko 2% tł. (50 ml – 5 łyżek),
- Nutilis Clear (2,5 miarki – 7,5 g),
- zielony groszek (1/3 szklanki – ok. 50 g),
- śmietana kremówka 30% (1/3 szklanki – 80 g),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zmiksować ze sobą jajka, majonez i mleko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Doprawić do smaku wedle uznania.
- Dodać 2 miarki (6 g) Nutilis Clear i dokładnie wymieszać.
- Groszek ugotować w osolonym wrzątku aż zmięknie (ok. 10-15 min), a następnie zmieszać go z 0,5 miarki Nutilis Clear.
- Pasty nakładać szprycką na talerz lub nadać im pożądany kształt (jajka) przy pomocy silikonowej foremki.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3839,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 917,3 (Kkcal)
Białko: 18,5 (g)
Tłuszcz: 88,3 (g)
Węglowodany: 19,0 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: śniadanie