Jesienny koktajl
Zbilansowanie diety w witaminy i składniki mineralne u pacjentów neurologicznych bywa bardzo trudne, gdyż zazwyczaj jedzą oni mało warzyw i owoców. Z pomocą może przyjść jesienny koktajl, który obfituje w cenne dla zdrowia składniki: beta-karoten zawarty w pieczonej dyni i potas w bananie. Z kolei Nutridrink Juice Style, użyty jako baza koktajlu, to ważne w niedożywieniu źródło energii, zwłaszcza dla osób, u których wymagane jest ograniczenie tłuszczu w diecie.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Czas całkowity:
35 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- Nutridrink Juice Style o smaku jabłkowym (200 ml – 1 butelka),
- pieczona dynia (100 g – po upieczeniu),
- sok z cytryny (2 łyżki – 12 g),
- imbir (1 cm plasterek),
- banan (1szt. – ok. 150 g).
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić w plastry i upiec w piekarniku (ok. 20 min w temp. 170oC).
- Następnie obrać dynię ze skóry, wrzucić do blendera, dodać Nutridrink Juicę Style o smaku jabłkowym, sok z cytryny, banana i posiekany imbir.
- Całość zmiksować na gładką masę.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1000,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 239,6 (Kkcal)
Białko: 5,6 (g)
Tłuszcz: 0,5 (g)
Węglowodany: 36,6 (g)
Rodzaje diet: dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: podwieczorek, przekąska