Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Jesienny koktajl

Zbilansowanie diety w witaminy i składniki mineralne u pacjentów neurologicznych bywa bardzo trudne, gdyż zazwyczaj jedzą oni mało warzyw i owoców. Z pomocą może przyjść jesienny koktajl, który obfituje w cenne dla zdrowia składniki: beta-karoten zawarty w pieczonej dyni i potas w bananie. Z kolei Nutridrink Juice Style, użyty jako baza koktajlu, to ważne w niedożywieniu źródło energii, zwłaszcza dla osób, u których wymagane jest ograniczenie tłuszczu w diecie.

Jesienny koktajl

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

25 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

35 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • Nutridrink Juice Style o smaku jabłkowym (200 ml – 1 butelka),
  • pieczona dynia (100 g – po upieczeniu),
  • sok z cytryny (2 łyżki – 12 g),
  • imbir (1 cm plasterek),
  • banan (1szt. – ok. 150 g).

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić w plastry i upiec w piekarniku (ok. 20 min w temp. 170oC).
  2. Następnie obrać dynię ze skóry, wrzucić do blendera, dodać Nutridrink Juicę Style o smaku jabłkowym, sok z cytryny, banana i posiekany imbir.
  3. Całość zmiksować na gładką masę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1000,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 239,6 (Kkcal)

Białko: 5,6 (g)

Tłuszcz: 0,5 (g)

Węglowodany: 36,6 (g)

Rodzaje diet: dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: podwieczorek, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających