Kanapka z pastą szynkową i sałatką buraczaną
Kanapka z pastą szynkową i sałatką buraczaną to świetna propozycja zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Dzięki takiej nietuzinkowej kanapce można w bardzo łatwy sposób urozmaicić codzienną dietę. Dodatek preparatu zagęszczającego – Nutilis Clear – sprawi, że kanapki te będą odpowiednie dla osób zmagających się z trudnościami z połykaniem. Wypróbuj nasz przepis na kanapkę z pastą szynkową i sałatką buraczaną!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
2 h
Czas całkowity:
2 h 15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Pasta szynkowa – składniki (na 1 porcję):
- -- drobno pokrojona szynka gotowana (50 g – 4-5 plasterków),
- -- sok ananasowy (80 ml – 1/3 szklanki),
- -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
- Chleb – składniki (na 1 porcję):
- -- woda lub warzywny bulion (200 ml),
- -- chleb bez skórki (1 kromka – ok. 40 g),
- -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
- Sałatka buraczana – składniki (na 1 porcję):
- -- ugotowany burak (50 g – ½ szt.),
- -- mleko (50 ml),
- -- majonez (20 g – 25 g),
- -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
- Majonez – składniki (na 1 porcję):
- -- jajko na twardo (1 szt.),
- -- majonez (łyżka – 25 g),
- -- mleko (50 ml),
- -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Wlać 200 ml wody albo bulionu do miseczki, dodać miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
- Wziąć kromkę chleba o grubości około 1 cm i włożyć do miseczki tak, żeby chleb wchłonął wodę/bulion.
- Po chwili odwrócić kromkę na drugą stronę.
- Położyć chleb na talerz, podzielić na 3 części i posmarować dodatkami.
- Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie chleb jest gotowy do zjedzenia.
- Należy ściąć skórkę z chleba i unikać pieczywa razowego z grubo mielonym ziarnem lub łuskami.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2677.76 (kJ)
Wartość energetyczna: 640 (Kkcal)
Białko: 23,9 (g)
Tłuszcz: 40,8 (g)
Węglowodany: 44,5 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, kolacja, śniadanie