Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kanapka z pastą szynkową i sałatką buraczaną

Kanapka z pastą szynkową i sałatką buraczaną to świetna propozycja zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Dzięki takiej nietuzinkowej kanapce można w bardzo łatwy sposób urozmaicić codzienną dietę. Dodatek preparatu zagęszczającego – Nutilis Clear – sprawi, że kanapki te będą odpowiednie dla osób zmagających się z trudnościami z połykaniem. Wypróbuj nasz przepis na kanapkę z pastą szynkową i sałatką buraczaną!

Autor:

Kanapka z pastą szynkową

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

2 h

czas całkowity

Czas całkowity:

2 h 15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • Pasta szynkowa – składniki (na 1 porcję):
  • -- drobno pokrojona szynka gotowana (50 g – 4-5 plasterków),
  • -- sok ananasowy (80 ml – 1/3 szklanki),
  • -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
  • Chleb – składniki (na 1 porcję):
  • -- woda lub warzywny bulion (200 ml),
  • -- chleb bez skórki (1 kromka – ok. 40 g),
  • -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
  • Sałatka buraczana – składniki (na 1 porcję):
  • -- ugotowany burak (50 g – ½ szt.),
  • -- mleko (50 ml),
  • -- majonez (20 g – 25 g),
  • -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
  • Majonez – składniki (na 1 porcję):
  • -- jajko na twardo (1 szt.),
  • -- majonez (łyżka – 25 g),
  • -- mleko (50 ml),
  • -- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Wlać 200 ml wody albo bulionu do miseczki, dodać miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
  2. Wziąć kromkę chleba o grubości około 1 cm i włożyć do miseczki tak, żeby chleb wchłonął wodę/bulion.
  3. Po chwili odwrócić kromkę na drugą stronę.
  4. Położyć chleb na talerz, podzielić na 3 części i posmarować dodatkami.
  5. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie chleb jest gotowy do zjedzenia.
  6. Należy ściąć skórkę z chleba i unikać pieczywa razowego z grubo mielonym ziarnem lub łuskami.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2677.76 (kJ)

Wartość energetyczna: 640 (Kkcal)

Białko: 23,9 (g)

Tłuszcz: 40,8 (g)

Węglowodany: 44,5‬ (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza

Kategoria przepisu: drugie śniadanie, kolacja, śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających