Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem to dobry pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Samodzielne przygotowanie chleba i pasty tuńczykowo-jajecznej z dodatkiem Nutilis Clear sprawi, że konsystencja tej potrawy będzie odpowiednia dla osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj nasz przepis na kanapkę z tuńczykiem i jajkiem!

Autor:

Kanapka z tuńczykiem

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

2 h 15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • woda lub bulion warzywny (200 ml),
  • chleb bez skórki (3 kromki – ok. 120 g),
  • Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
  • tuńczyk w oleju (puszka – ok. 140 g),
  • kremowy serek (30 g – ok. 2 łyżki),
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka – 5 g),
  • mleko (3 łyżki – 30 ml),
  • Nutilis Clear (3 miarki – 3 x 3 g).
  • jajko na twardo (1 szt.),
  • majonez (1 łyżeczka – 5 g),
  • musztarda (1 łyżeczka – 5 g),
  • mleko (50 ml – 5 łyżek),
  • Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Wlać 200 ml wody lub bulionu do miseczki, dodać miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
  2. Kromkę chleba o grubości około 1 cm włożyć do miseczki tak, żeby chleb wchłonął wodę/bulion.
  3. Po chwili odwrócić kromkę na drugą stronę.
  4. Chleb ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  5. Zmiksować wszystkie składniki pasty z tuńczyka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
  7. Posmarować pastą kromkę chleba nasączoną w roztworze zagęszczającym.
  8. Zmiksować wszystkie składniki pasty jajecznej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
  10. Posmarować pastą kromkę chleba nasączoną w roztworze zagęszczającym.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3470,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 829,0 (Kkcal)

Białko: 43,1 (g)

Tłuszcz: 44,2 (g)

Węglowodany: 280,6 (g)

Cholesterol: 4,5 (mg)

Błonnik: 4,2 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: drugie śniadanie, kolacja, śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających