Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kasza jaglana z suszonymi owocami

Kasza jaglana z suszonymi owocami to propozycja idealna na śniadanie, podwieczorek, a także lekką kolację. Mogą z niej korzystać osoby, które preferują posiłki na słodko. Za sprawą dodatku Nutilis Clear - specjalnego preparatu do zagęszczania potraw – danie to będzie odpowiednie dla pacjentów zmagających się z dysfagią. Wypróbuj nasz przepisz na kaszę jaglaną z suszonymi owocami!

Autor:

Kasza jaglana z suszonymi owocami

czas przygotowania

Czas przygotowania:

7 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

8 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mleko (250 ml – 1 szklanka),
  • płatki jaglane (30 g – 3 łyżki),
  • rodzynki (2 łyżki – 30 g),
  • serek mascarpone (1 łyżka – 20 g),
  • cynamon (1 łyżeczka),
  • Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Wsypać płatki do rondelka, zalać mlekiem, dodać rodzynki, zamieszać.
  2. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, by jaglanka nie przywarła do dna rondla. Później gotować około minuty.
  3. Do ciepłej jaglanki dodać mascarpone i zmiksować blenderem tak, by danie miało jednolitą konsystencję.
  4. Dodać dwie miarki Nutilis i znowu chwilę miksować.
  5. Jaglankę przelać na talerz, oprószyć cynamonem.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1802,7 kJ (kJ)

Wartość energetyczna: 430,6 kcal (Kkcal)

Białko: 13,1 g (g)

Tłuszcz: 16,0 g (g)

Węglowodany: 86,6 g (g)

Błonnik: 4,9 g (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa

Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających