Kasza jaglana z suszonymi owocami
Kasza jaglana z suszonymi owocami to propozycja idealna na śniadanie, podwieczorek, a także lekką kolację. Mogą z niej korzystać osoby, które preferują posiłki na słodko. Za sprawą dodatku Nutilis Clear - specjalnego preparatu do zagęszczania potraw – danie to będzie odpowiednie dla pacjentów zmagających się z dysfagią. Wypróbuj nasz przepisz na kaszę jaglaną z suszonymi owocami!
Czas przygotowania:
7 minut
Czas gotowania:
8 minut
Czas całkowity:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mleko (250 ml – 1 szklanka),
- płatki jaglane (30 g – 3 łyżki),
- rodzynki (2 łyżki – 30 g),
- serek mascarpone (1 łyżka – 20 g),
- cynamon (1 łyżeczka),
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).
Sposób przygotowania:
-
Wsypać płatki do rondelka, zalać mlekiem, dodać rodzynki, zamieszać.
- Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, by jaglanka nie przywarła do dna rondla. Później gotować około minuty.
- Do ciepłej jaglanki dodać mascarpone i zmiksować blenderem tak, by danie miało jednolitą konsystencję.
- Dodać dwie miarki Nutilis i znowu chwilę miksować.
- Jaglankę przelać na talerz, oprószyć cynamonem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1802,7 kJ (kJ)
Wartość energetyczna: 430,6 kcal (Kkcal)
Białko: 13,1 g (g)
Tłuszcz: 16,0 g (g)
Węglowodany: 86,6 g (g)
Błonnik: 4,9 g (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa
Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, śniadanie