Klopsiki z indyka, puree z kalafiora, groszek i marchewka
Klopsiki z indyka podane wraz z puree z kalafiora, groszkiem i marchewką to pomysł na wartościowy posiłek, który dostarczy wielu wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przepis ten przygotowaliśmy z myślą o pacjentach zmagających się z problemami z przełykaniem.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
24 h
Czas całkowity:
50 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- mięso mielone z indyka (150 g),
- oliwa z oliwek (1 łyżka – 10 g),
- bulion (50 ml – 5 łyżek),
- drobno posiekana cebula (1 łyżeczka – 5 g),
- ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g),
- kalafior (2 różyczki – ok. 150 g),
- śmietana kremówka 30% (150 ml – ok. 2/3 szklanki),
- marchewki (2 szt. – ok. 200 g),
- tymianek suszony do smaku,
- mrożony groszek (1/2 szklanki – ok. 75 g),
- sól i pieprz do smaku,
- Nutilis Clear (3 miarki – 3 x 3 g).
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklić poszatkowaną cebulę. Dodać mięso, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut.
- Do mięsa dodać bulion, dusić kolejnych 5 minut.
- Mięso zmiksować blenderem tak, by nie było grudek. Doprawić do smaku.
- Dodać 2 miarki Nutilis Clear i wymieszać. Mięso nakładać na talerz np. łyżką do serwowania lodów.
- Obrane ziemniaki razem z kalafiorem, osobno marchewkę i groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
- Połowę śmietanki dodać do ziemniaków z kalafiorem, a drugą połowę do marchewki z groszkiem, a następnie zmiksować warzywa na gładkie puree.
- Dodać po pół miarki Nutilis Clear do każdego puree, wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 975.7 (kJ)
Wartość energetyczna: 233,2 (Kkcal)
Białko: 11,1 (g)
Tłuszcz: 13,1 (g)
Węglowodany: 20,7 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza
Kategoria przepisu: kolacja, obiad