Klopsiki z karpia z puree chrzanowym
Karp jest rybą słodkowodną kojarzoną przede wszystkim z potrawą wigilijną. Tymczasem jest to ryba bogata w białko i powinna gościć na naszych stołach zdecydowanie częściej niż raz w roku. Nasza propozycja skierowana jest do osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj przepis na klopsiki z karpia z puree chrzanowym!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
35 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- filet z karpia (1szt. – ok. 200 g),
- włoszczyzna (pół opakowania – ok. 225 g),
- liść laurowy (1 szt.),
- ziele angielskie (2-3 ziarna),
- bułka tarta (3 łyżki – ok. 24 g),
- sól i pieprz do smaku,
- ziemniaki (3 szt. – ok. 360 g),
- śmietanka kremówka 30% (1/3 szklanki – 75 ml),
- chrzan ze słoiczka (1 łyżka – 20 g),
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).
Sposób przygotowania:
-
Klopsiki
1. Do garnka włożyć obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy oraz filet z karpia. Doprawić, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Rybę ostudzić.
2. Ugotowaną rybę (pozbawić skóry i ości, jeżeli je ma) zmiksować z dodatkiem bułki tartej (można dodać też por pozostały od gotowania wywaru) i odrobiną wywaru, na gładki krem.
3. Zmieszać z 2 miarkami Nutilis Clear.
4. Kotleciki nakładać na talerz przy pomocy np. łyżki do lodów formując kulki.
-
Ziemniaki
1. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
2. Ziemniaki zmiksować ze śmietanką i chrzanem na jedwabiste puree.
3. Zmieszać z 1 miarką Nutilis Clear.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3345,1 (kJ)
Wartość energetyczna: 799,5 (Kkcal)
Białko: 46,2 (g)
Tłuszcz: 29,7 (g)
Węglowodany: 99,5 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza
Kategoria przepisu: obiad