Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Krem z pieczonych buraków z nutką wanilii

Dbając o dietę pacjentów neurologicznych, warto poszukiwać przepisów, w których możemy „przemycić” warzywa. Idealnie sprawdzą się zupy krem, które możemy zagęścić preparatem Nutilis Clear i podać osobom z dysfagią. Krem z pieczonych buraków to źródło cennych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Jednocześnie dostarczy on błonnik pokarmowy, który wspomoże pracę jelit. Dodatek preparatu Cubitan o smaku waniliowym, to doskonałe źródło białka i dobrych tłuszczów. Jest to idealny sposób na wspólny posiłek świąteczny dla całej rodziny, ponieważ można dzielić się daniem, tak aby pacjent mógł poczuć się lepiej i cieszyć się wspólnym ucztowaniem z bliskimi.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

1 h 10 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

1 h 30 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • buraki surowe (4 szt. – ok. 480 g),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 ml),
  • bulion warzywny,
  • cebula (1 mała szt. – ok. 30 g),
  • czosnek (2 ząbki – ok. 8 g),
  • jabłko (½ szt.),
  • świeży rozmaryn (1 gałązka),
  • koperek (2 gałązki),
  • imbir suszony (szczypta),
  • sok z cytryny ( ½ szt.),
  • sól, pieprz,
  • Cubitan o smaku waniliowym (½ opakowania – 100 ml),
  • Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Buraki skropić oliwą, lekko obsypać pieprzem i solą, upiec w piecu w folii aluminiowej (piec do miękkości, sprawdzać czy nóż wchodzi gładko w buraki) w 180 st. C przez ok. 60 min.
  2. Pokroić w kostkę buraki, jabłko, cebulkę oraz czosnek.
  3. Na oliwie podsmażyć pieczone buraki z cebulką, dodać gałązki rozmarynu oraz koperku (w całości).
  4. Chwilę przesmażyć, następnie dodać imbir i posiekane jabłko. Zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować.
  5. Do lekko przestudzonej zupy dolać Cubitan o smaku waniliowym oraz 1 miarkę Nutilis Clear i wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1082,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 258,5 (Kkcal)

Białko: 9,3 (g)

Tłuszcz: 12,3 (g)

Węglowodany: 33,6 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.