Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Krupnik jaglany

Krupnik jaglany to świetna propozycja na lekki, a zarazem pożywny obiad. Kasza jaglana, która jest podstawą naszego dnia, jest bogatym źródłem drogocennych składników odżywczych. Nasz przepis kierujemy osobom, które zmagają się z problemami z przełykaniem (dysfagią). Zachęcamy do wypróbowana naszego przepisu.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

50 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

1 h 30 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • woda (500 ml),
  • podudzia z kurczaka (200 g – 2 szt.),
  • liść laurowy (2 szt.),
  • ziele angielskie (3 szt.),
  • świeży rozmaryn (2 gałązki),
  • korzeń pietruszki (30 g – ½ szt.),
  • korzeń selera (40 g),
  • marchewka (60 g – 1 mała szt.),
  • czosnek (ząbek – 5 g),
  • kasza jaglana (40 g),
  • ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g),
  • mleko, (200 ml),
  • natka pietruszki, gałązka (same liście),
  • sól, pieprz do smaku,
  • Nutilis Clear (2 miarki – 6 g).

Sposób przygotowania:

  1. W wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotować podudzia kurczaka przez 30 minut.
  2. W międzyczasie na gęstym sitku przelać wrzątkiem kaszę jaglaną, a także przygotować włoszczyznę i ziemniaki – umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Następnie do garnka z kurczakiem dodać świeży rozmaryn, pokrojone warzywa, ziemniaki i kaszę. Doprawić czosnkiem. Całość gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.
  4. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. Z zupy wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. Mięso dokładnie oddzielić od kości i chrząstek i dodać do zupy (kości i chrząstki odłożyć – nie będą potrzebne).
  5. Następnie do ugotowanej gęstej zupy z mięsem dolać mleko, doprawić solą i pieprzem. Dodać także świeżą natkę pietruszki, po czym zmiksować na gładki krem.
  6. Po zmiksowaniu przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dobrze zmieszać.
  7. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1312,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 313,5 (Kkcal)

Białko: 21,6 (g)

Tłuszcz: 11,1 (g)

Węglowodany: 35,8 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, pierwsze danie

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.