Łosoś z ziemniakami i fasolką
Łosoś z ziemniakami i fasolką to propozycja na smaczny i pożywny obiad dla wszystkich jaroszów. Nasz przepis przeznaczony jest dla osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Dzięki temu, że dodamy do niego Nutilis Clear – preparat zmieniający konsystencję posiłków na bardziej gęstą, potrawa będzie znacznie łatwiejsza do spożycia dla pacjentów z dysfagią.
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- woda (100 ml),
- bulion (20 ml – 2 łyżki),
- cebula w plastrach (30 g – 1 mała szt.),
- cytryna w plastrach (0,5 szt.),
- sól i pieprz do smaku,
- koper (2 gałązki),
- pietruszka (2 gałązki),
- filet z łososia (100 g),
- śmietana 18% (25 ml – czubata łyżka),
- Nutilis Clear (3 miarki – 3 x 3 g).
- ziemniaki (60 g – ½ średniej szt.),
- masło (2 łyżeczka – 10 g),
- gałka muszkatołowa do smaku,
- ugotowana fasolka szparagowa, zielona (60 g),
- mleko w proszku (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlać wodę i bulion, dodać cebulę, cytrynę, sól, pieprz, koper i pietruszkę.
- Gotować do wrzenia, zmniejszyć gaz, przykryć i podgrzewać przez 10 min.
- W tym samym czasie ugotować ziemniaka.
- Dodać filet z łososia, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 5 minut – do momentu gdy będzie można bez problemu rozdzielić rybę widelcem.
- Dodać śmietanę i zmiksować wszystko blenderem, tak, by nie było grudek.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
- Do ugotowanego, gorącego ziemniaka dodać masło, śmietanę i gałkę.
- Zmiksować wszystko blenderem.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i wymieszać.
- Odstawić na 2 minuty i serwować.
- Zmiksować ciepłą fasolkę, masło i mleko tak, żeby masa była jednolita, bez grudek.
- Przetrzeć przez sito, by pozbyć się łyka i skórek.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i jeszcze raz zmiksować.
- Odstawić na 2 minuty i serwować.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2054.3 (kJ)
Wartość energetyczna: 491 (Kkcal)
Białko: 25,2 (g)
Tłuszcz: 29,4 (g)
Węglowodany: 5,9 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: obiad