Mus czekoladowy z bitą śmietaną
Klasyka wśród deserów – mus czekoladowy, tym razem w wersji odżywczej. Połączenie preparatu Nutridrink Skin Repair o smaku czekoladowym wraz z awokado to posiłek bogaty w białko i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie jest to uczta dla podniebienia – aksamitnie gładki, z mocną nutą czekolady. Deser po prostu idealny na każdą porę roku.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
(liczba porcji: 3)- Nutridrink Skin Repair o smaku czekoladowym (butelka),
- awokado (1szt. – ok. 140 g),
- syrop z agawy lub klonowy (15 g – 2 łyżki),
- sok z cytryny (8 g – 1 łyżka),
- serek mascarpone (40 g – 2 łyżki),
- bita śmietana (6 g – 1 łyżka),
- siemię lniane (10 g – 2 łyżki),
- owoc do dekoracji, np. truskawka, wiśnia (bez pestki).
Sposób przygotowania:
- Miąższ awokado zmiksować z sokiem z cytryny, syropem oraz preparatem Nutridrink Skin Repair o smaku czekoladowym.
- W osobnej miseczce zalać wrzątkiem sproszkowane siemię lniane – na 2 łyżki siemienia lnianego wlać 4 łyżki wrzącej wody.
- Następnie wymieszać siemię z wodą, aby powstała gęsta masa. Dodać ją do czekoladowego kremu.
- Krem przełożyć do małych miseczek i udekorować bitą śmietaną i owocami. Można posypać po wierzchu szczyptą kakao.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1256 (kJ)
Wartość energetyczna: 300 (Kkcal)
Białko: 9 (g)
Tłuszcz: 19 (g)
Węglowodany: 28 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta immunomodulująca, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, przekąska