Naleśniki z twarożkiem i musem truskawkowym
Klasyka – naleśnik z białym serem, jednakże w troszkę zmienionej odsłonie. Proponujemy do naleśnika mus truskawkowo-bananowy, którego bazą jest Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym. Stanowi on dodatkowe źródło energii w postaci węglowodanów i niewielkiej ilości białka. Mus spełnia również ważną rolę w namoczeniu potrawy, co sprawia, że jest ona łatwiejsza do przełykania, dla pacjentów z dysfagią.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka orkiszowa (40 g – 4 łyżki),
- jajo (0,5 szt.),
- mleko 2% tł. (0,5 szklanki – 120 ml),
- szczypta soli do smaku,
- olej rzepakowy (5 g – 1 łyżeczka),
- ser biały, chudy (50 g),
- Truskawki (3 szt.),
- Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (1 łyżka),
- Banan, (0,5 szt.),
- Truskawki (10 szt.),
- Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (100 ml – 0,5 szt.).
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto na naleśniki z mąki, jaja, mleka i oleju. Dokładnie zmiksować.
- Smażyć naleśnika na patelni do naleśników.
- Ser biały rozgnieść widelcem, dodać Nutridrink Juice Style (1 łyżkę) oraz posiekane truskawki.
- Naleśniki wypełnić twarożkiem i zawinąć w rulony. Zmiksować składniki na mus.
- Naleśnika polewać musem. Pozostałą częścią musu, można popić posiłek.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2520,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 602,1 (Kkcal)
Białko: 26,5 (g)
Tłuszcz: 11,1 (g)
Węglowodany: 84,1 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, kolacja