Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Naleśniki z twarożkiem i musem truskawkowym

Klasyka – naleśnik z białym serem, jednakże w troszkę zmienionej odsłonie. Proponujemy do naleśnika mus truskawkowo-bananowy, którego bazą jest Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym. Stanowi on dodatkowe źródło energii w postaci węglowodanów i niewielkiej ilości białka. Mus spełnia również ważną rolę w namoczeniu potrawy, co sprawia, że jest ona łatwiejsza do przełykania, dla pacjentów z dysfagią.

Naleśniki z twarożkiem i musem truskawkowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mąka orkiszowa (40 g – 4 łyżki),
  • jajo (0,5 szt.),
  • mleko 2% tł. (0,5 szklanki – 120 ml),
  • szczypta soli do smaku,
  • olej rzepakowy (5 g – 1 łyżeczka),
  • ser biały, chudy (50 g),
  • Truskawki (3 szt.),
  • Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (1 łyżka),
  • Banan, (0,5 szt.),
  • Truskawki (10 szt.),
  • Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (100 ml – 0,5 szt.).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na naleśniki z mąki, jaja, mleka i oleju. Dokładnie zmiksować.
  2. Smażyć naleśnika na patelni do naleśników.
  3. Ser biały rozgnieść widelcem, dodać Nutridrink Juice Style (1 łyżkę) oraz posiekane truskawki.
  4. Naleśniki wypełnić twarożkiem i zawinąć w rulony. Zmiksować składniki na mus.
  5. Naleśnika polewać musem. Pozostałą częścią musu, można popić posiłek.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2520,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 602,1 (Kkcal)

Białko: 26,5 (g)

Tłuszcz: 11,1 (g)

Węglowodany: 84,1 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, kolacja

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających