Pikantna zupa dyniowa
Pikantna zupa dyniowa to pomysł dla wszystkich fanów aromatycznych i wyrazistych potraw. Nasza propozycja skierowana jest szczególnie do osób zmagających się z trudnościami z przełykaniem. Wypróbuj nasz przepis na pikantną zupę dyniową!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mała dynia odmiany Hokkaido (1 szt. – ok. 400 g),
- por (1 szt. – ok. 100 g),
- mleczko koksowe (1/2 puszki – 200 ml),
- bulion (250 ml – ok. 1 szklanka),
- oliwa z oliwek (2 łyżki – ok. 20 g),
- kolendra mielona (1/2 łyżeczki),
- pasta curry do smaku,
- sól do smaku,
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 ml).
Sposób przygotowania:
- Dynię podzielić na mniejsze części, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec do miękkości. Obierać ze skórki (jeśli konieczne; w przypadku dyni Hokkaido nie ma takiej potrzeby).
- Drobno posiekany por zeszklić na oliwie. Dodać kolendrę.
- W garnuszku połączyć dynię, por. Zalać mleczkiem koksowym i bulionem, dodać pastę curry. Gotować 5 minut.
- Zmiksować na gładką zupę. Doprawić do smaku.
-
Zmieszać z 2 miarkami Nutilis Clear.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3738.8 (kJ)
Wartość energetyczna: 893,6 (Kkcal)
Białko: 18,9 (g)
Tłuszcz: 61,4 (g)
Węglowodany: 78,7 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: obiad