Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Ratatouille

Ratatouille to potrawa jarska, która wywodzi się z Nicei. Podstawą tego dania są bakłażany, cukinia, cebula i papryka. Propozycja ta skierowana jest do osób, które zmagają się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj nasz przepis.

Autor:

Ratatouille

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

40 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • bakłażan (50 g),
  • cukinia (50 g),
  • czerwona lub żółta papryka (40 g),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 ml),
  • zmiksowane i przetarte przez sito pomidory bez skórki (100 ml),
  • kilka listków bazylii,
  • grzybki – podgrzybki lub prawdziwki (30 g),
  • czosnek (pół ząbka),
  • cebula (30 g – mała sztuka),
  • Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Dodać pokrojone w plastry paprykę, bakłażan, cukinię oraz grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić kolejne 20 minut pod przykryciem.
  3. Na koniec dodać przetarte pomidory i bazylię. Gotować ostatnie 5 minut bez przykrycia.
  4. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie zmiksować je tak, by konsystencja była jedwabista, a później wymieszać z dwoma miarkami Nutilis Clear.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 535,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 128 (Kkcal)

Białko: 10 g (g)

Tłuszcz: 4,4 g (g)

Węglowodany: 7,8 g (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających