Ratatouille
Ratatouille to potrawa jarska, która wywodzi się z Nicei. Podstawą tego dania są bakłażany, cukinia, cebula i papryka. Propozycja ta skierowana jest do osób, które zmagają się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj nasz przepis.
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- bakłażan (50 g),
- cukinia (50 g),
- czerwona lub żółta papryka (40 g),
- oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 ml),
- zmiksowane i przetarte przez sito pomidory bez skórki (100 ml),
- kilka listków bazylii,
- grzybki – podgrzybki lub prawdziwki (30 g),
- czosnek (pół ząbka),
- cebula (30 g – mała sztuka),
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Dodać pokrojone w plastry paprykę, bakłażan, cukinię oraz grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić kolejne 20 minut pod przykryciem.
- Na koniec dodać przetarte pomidory i bazylię. Gotować ostatnie 5 minut bez przykrycia.
- Kiedy wszystkie składniki będą miękkie zmiksować je tak, by konsystencja była jedwabista, a później wymieszać z dwoma miarkami Nutilis Clear.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 535,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 128 (Kkcal)
Białko: 10 g (g)
Tłuszcz: 4,4 g (g)
Węglowodany: 7,8 g (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad