Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Wiosenny chłodnik z burakami

Druga pozycja chłodnika skierowana jest do amatorów gotowanych buraczków, które zawierają błonnik korzystnie wpływający na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Danie dodatkowo wzbogacone jest w ugotowane jaja, co zwiększa zawartość białka w całej potrawie.

Autor:

chłodnik z burakami

czas całkowity

Czas całkowity:

10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • kefir, 300ml
  • Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1szt.
  • ugotowane, starte buraki, 200g
  • jajko ugotowane na twardo, 2szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koper, 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować jaja na twardo, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki.
  2. Do większej miski wlać kefir, Nutridrink oraz buraczki i posiekany koper. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
  3. Podawać lekko schłodzone z jajkiem od razu po przygotowaniu.

    W razie nietolerancji laktozy, do chłodnika można wykorzystać kefir bezlaktozowy.
    Buraczki można też ugotować samodzielnie zakwaszając je po starciu sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1499 (kJ)

Wartość energetyczna: 358 (Kkcal)

Białko: 18 (g)

Tłuszcz: 17 (g)

Węglowodany: 33 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 4 oceniających