Wiosenny chłodnik z burakami
Druga pozycja chłodnika skierowana jest do amatorów gotowanych buraczków, które zawierają błonnik korzystnie wpływający na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Danie dodatkowo wzbogacone jest w ugotowane jaja, co zwiększa zawartość białka w całej potrawie.
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- kefir, 300ml
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1szt.
- ugotowane, starte buraki, 200g
- jajko ugotowane na twardo, 2szt.
- sól, pieprz do smaku
- posiekany koper, 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ugotować jaja na twardo, a następnie obrać i pokroić w ćwiartki.
- Do większej miski wlać kefir, Nutridrink oraz buraczki i posiekany koper. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
-
Podawać lekko schłodzone z jajkiem od razu po przygotowaniu.
W razie nietolerancji laktozy, do chłodnika można wykorzystać kefir bezlaktozowy.
Buraczki można też ugotować samodzielnie zakwaszając je po starciu sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1499 (kJ)
Wartość energetyczna: 358 (Kkcal)
Białko: 18 (g)
Tłuszcz: 17 (g)
Węglowodany: 33 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad